Продължете към съдържанието

Архиерейски богослужения в Кюстендилска духовна околия за празника на св. Петка

35С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празникът на св. Петка бе почетен тържествено в Кюстендилска духовна околия.

В навечерието на празника архиерейска вечерня с петохлебие бе отслужена в храм „Св. Петка“, с. Лозно, община Кюстендил, от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Заедно с него съслужиха духовниците от околията, а много жители на селото изпълниха храма и отправиха своите молитви.

На 14 октомври владиката възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Петка“ в с. Невестино. В съслужение с него взеха участие иконом Даниел Хаджийски, протойерей Тодор Точев, протойерей Виктор Мачай, свещеник Георги Тасков и дякон Даниел Сираков. По време на богослужението с Тялото и Кръвта Христови се причастиха голяма част от присъстващите жители на селото.

По-късно през деня нов параклис в чест на св. Петка бе осветен в с. Долна Гращица от Велбъждския епископ Исаак и духовниците, към които се присъединиха иконом Светослав Григоров, свещеник Иларион Стоянчов и свещеник Мирослав Костов. Десетки жители на селото се бяха събрали на тържественото събитие, между които бе кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов и народния предствител Христо Терзийски.

След освещаването на параклиса владиката благослови и множеството хлебни приношения и ястия, донесени от присъстващите, като поръси всички със светена вода за здраве и спасение.

{gallery}2023-10-16{/gallery}

Visits: 2

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content