Продължете към съдържанието

Поздравителен адрес на Негово Светейшество до Ректора на Софийската духовна семинария

Logo Spasi i Sohran 0001ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЕПИСКОП ПАХОМИЙ –

РЕКТОР НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В

НАЙ-СТАРАТА ДУХОВНА ШКОЛА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

СКЪПИ В ГОСПОДА СЕМИНАРИСТИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Настоящата година е тържествено празнична за църковната и богословска общност у нас. В нея с радост и заслужена гордост честваме паметни годишнини, свързани с православното църковно и богословско образование в нашата страна, с разгръщането в ново и най-ново време на тази църковно-просветна традиция, чиито начала са поставени още в зората на нашата християнска история – от светите равноапостолни братя Кирил и Методий, светите Климент и Наум Охридски и хилядите знайни и незнайни радетели за просвещаването на българския род с обилната светлина на Христовото Евангелие.

Безспорно е, че първенствуващо място сред основанията ни за тази тържественост и тази дълбока радост и гордост принадлежи на нашата първа Алма-матер: Софийската духовна семинария, носеща името на дивния Божи угодник и Всебългарски покровител свети Йоан Рилски. Ако през тази година висшето ни богословско образование отбеляза забележителната си стогодишнина, то през същата тази година Софийската семинария навърши още по-забележителната сто и двадесет годишнина от своето откриване. Нещо повече – основаната в далечната 1903 г. в София Духовна семинария е приемник на още по-старото Самоковско Рилско богословско училище – Самоковска духовна семинария.

Всичко това превръща за всички вас, а и за цялата ни Православна църква, днешния ден и празник на Рилския светец и чудотворец в повод за още по-голяма радост. Бъдете достойни наследници на достойните ваши предци. Продължавайте с ревност и усърдие тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустиножител, заедно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете „светлината на света“ (Мат. 5:14) за обичния ни народ, на когото сте се посветили да служите. Нека от вас винаги да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец пише, че „в мрака свети, и мракът я не обзе“ (Иоан 1:5).

Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина –благопожелаваме по молитвите и небесното застъпничество на Всесветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец и всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог щедро да дарува благодатната Си помощ и закрила, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и знание!

Честита и благословена 120-годишнина на духовната ни Алма-матер – Софийската духовна семинария! 

С отеческа в Христа обич и благословение,

  НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

19.10.2023 г.

 

Visits: 11

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content