Продължете към съдържанието

Храмов празник и офикия в столичния храм „Св. Димитър“

IMG 8794 scaled

На 26 октомври Православната църква тържествено почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В този ден храмов празник чества столичният храм „Св. Димитър“ в квартал „Хаджи Димитър“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храма бе отслужена архиерейска света Литургия, която бе възглавена Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, ставрофорен иконом Кирил Дидов, иконом Симеон Иванов, иконом Костадин Тренев, протойерей Иван Йонов, протойерей Радосвет Станев, протойерей Радослав Вутов, протойерей Георги Спасов, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Песнопенията на утренята изпълниха клиросни певци, а литургийните – храмовият хоров квартет, ръководен от Лада Кантарджиева.

В началото на литургията епископ Поликарп отличи с офикия „иконом“ дългогодишния свещеник при храма отец Радосвет Станев, на когото пожела здраве и дълголетно, достойно служение.

Множество миряни от цяла София бяха дошли да почетат св. Димитър именно в този храм. С цветя и дарове те се покланяха на празничната икона и палеха свещи с молитва и надежда. В края на литургията епископ Поликарп се обърна с вдъхновено слово към присъстващия народ, изпълнил до краен предел църквата. В своето слово той говори за силната и крепка вяра на св. Димитър, която я е изградил и утвърдил в себе си благодарение на възпитанието, което е получил в детството си от родителите си, и което възпитание впоследствие е дало достойни плодове.

„Свети Димитър е имал мъжество да устои на изпитанието на времето, да покаже на дело, че Христовото евангелие е живо. Изпълвайки думите на Господа, той взе кръста си и Го последва. Пое кръста на мъченическото страдание и чрез това страдание извиси себе си до Бога като утвърди и мнозина във вярата, които гледайки неговото страдание и мъжество, приемаха вярата, която той изповядва… Вече повече от 1700 години прославяме неговата личност и памет! И възгаряме чрез този спомен вярата и в днешните християни по целия свят. Заедно със солунската църква и ние днес празнуваме неговата памет в този храм, посветен на него, и се молим нашите молитви да се възнесат като тамян пред Божия престол. Молим се Господ да ни дарува здраве, преуспяване, подражание на мъжеството на великомъченик Димитър. Да ни дари Бог с мъжество да бъдем и ние, във всяко отношение, проповедници на Христовото евангелие, с радост, с мир, с доблест, с любов и единство“ – каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

По традиция празничното духовно тържество в храма завърши с освещаване и раздаване на благословено ястие в двора на църквата, подготвено от църковното настоятелство за всички присъстващи, за тяхна телесна подкрепа и радост.

Всяка година след празничната богослужба в храма свещеници от храмовото духовенство посещават 42-ро Основно училище „Хаджи Димитър“, което е в близост до църквата. Тази година то навършва 100 години от основаването си и от незапомнени времена в този ден духовник благословя всички преподаватели и деца в училището. От няколко години те извършват и литийно шествие около него. Ставрофорен иконом Михаил Михайлов, придружен от директора г-жа Фиданка Лазарова и от деца, носещи хоругви, поведе литията около училището, в която се включиха ок. 750 деца. Пейки тропара на Солунския Чудотворец, отецът ръсеше децата и техните учители със светена вода, а те видимо ободрени, влязоха в своите учебни часове с радостно въодушевление.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 23

Skip to content