Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня с опело на св. крал Стефан Милутин

IMG 2950 1

Вечерта на 29 октомври, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена празнична вечерня с чина на Опело на св. крал Стефан Урош II Милутин.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, епархийски съветник, множество столични предстоятели и свещенослужители, храмовото духовенство, протодякон Иван Петков, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

В топлата октомврийска вечер десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към сръбския светец, който вече столетия се покои в митрополитската катедрала.

По време на вечернята бе изпълнено съборно последованието на Опело на св. крал Стефан Милутин. Последованието, с нов поетичен текст, е съставено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп в прослава на светия боговенчан сръбски крал Стефан, по повод 700-годишнина от Успението на великия Божи угодник. Опелото на св. Крал бе изпълнено от духовниците и храмовите певци. В края на вечерното последование епископ Поликарп се обърна към присъстващите с пастирско слово и призова достойно да почитаме просиялите пред Бога човеци.

„Събрахме се тази вечер да отбележим паметта на този, който пази всички нас, живеещите в град София, и се моли пред Бога за нас – свети Крал Стефан Милутин. Отслужихме опелото му, направено по реда на Опело Христово и това на Света Богородица. Тези последования събират хората на духовно единение и преклонение пред Бога, прославяйки неговите светии, които да ни ръководят днес, в нашия труден живот. С изпълнение на това последование ние се стремим духовно да се въздигнем, да се укрепим, да се съединим чрез връзките на светостта и да бъдем в действителност едно голямо православно семейство. Семейство, което се ползва от примера на светиите и следва Господ Иисус Христос. Това което ни завеща св. Крал е неговата силна вяра в Света Троица – вяра православна, съзидателна и спасителна. Тази вяра го накара да бъде полезен за себе си, за кралството си, за Църквата и за духовното просвещение на хората. Той беше закрилник на хората в нужда, строител на храмове и манастири. Във времето на неговото царуване е  изградил четирийсет храма, тридесет и седем от тях са там, където той ги е изградил, и са дом за молитва, за богослужение, пристанища за всеки, който е в нужда…“ – каза в словото си владиката и благопожела:

„Нека по неговите молитви да бъдем и ние достойни в своето звание, да бъдем изпълнители на Христовия закон, да бъдем съратници на духовното просвещение и въздигане в единство и мир! Нека всеки с таланта, с който Бог го е обдарил да послужи в църквата за спасение на човеците. По молитвите на светия Крал, Бог да ни дарява здраве, стремеж съм духовното и преуспяване във всяко добро дело“ – завърши словото си епископ Поликарп и благодари на свещениците и миряните, които присъстват в храма за тяхната духовна отговорност да дадат доброто свидетелство, че вярата е жива и че почитат светостта и св. боговенчан крал Стефан Милутин, който седем столетия сияе в божествения небосклон, а те му отдават чест, слава и благодарност.

Негово Преосвещенство благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като прикани вярващите и в утрешния ден, когато официално честваме паметта на просиялия сръбски крал, да го почетем с участие в съборното молитвено събрание.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 13

Skip to content