Продължете към съдържанието

С тържествена архиерейска Литургия бе отбелязан празникът на св. крал Стефан Милутин в София

IMG 3513

С тържествена архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя”. В празничния 30 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Край св. Трапеза заедно с него застанаха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на епархията, множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Поликарп и дякон Юлиан Периклиев.

Църковните песнопения бяха затрогващо изпълнени от Мъжкия хор при храма, с диригент д-р Стоян Малинов. Да почетат празника на светеца, издигнал множество свети обители и църкви, бяха дошли десетки софиянци и гости на града.

В края на литургията, като подчерта небесната и благословена закрила на българския род от свети Крал Стефан, викарният епископ отбеляза неговото добротворство и милосърдие, което трябва да е пример за нас. Той благодари на храмовото духовенство, на църковното настоятелство, на певците и особено на онези, които са се погрижили за организацията, украсата и поддържането на реда в храма през трите дни, посветени на свети Крал.

Особена благодарност подобава на йеродякон Поликарп, който бе основен двигател на достойното провеждане на тържествата – украса, концерт, богослужебни последования, подредба, лития и чистота на храма. Като отбеляза, че Господ знае кой, какво и колко всеки е допринесъл за тържественото отбелязване на празника, владиката призова Бог да въздаде на всекиму. Той отправи благопожелания към църковното събрание и преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство, благодарности и поздравления към епископ Поликарп поднесе председателят на църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“ ставрофорен иконом Николай Георгиев.

Празникът завърши с многолетствие и храмовите свещеници раздадоха на всички присъстващи за благословение парченца от дрехата на св. Крал, чието нетленно тяло по традиция тържествено бе преобличано върху светия Престол, в деня преди празника.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 11

Skip to content