Продължете към съдържанието

2 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

398310327 643974064573232 5721325427947188177 n

На 31-ви октомври беше тържествено осветен и открит православен параклис „Свети Димитър Солунски Чудотворец“ в район Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На тържествения ритуал присъстваха: Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, представители на военно-патриотични сдружения и съюзи, фирми, организации и културни институции. Параклисът е изграден по инициатива подета през 2019 година с дарения от военнослужещи от 61-ва механизирана бригада, Старозагорската Света митрополия, фирми и граждани, както и безвъзмезден труд положен от военнослужещи и цивилни служители на формированието. Освещаването на параклиса „Свети Димитър“  беше извършено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в съслужие с свещеници от епархията. Приветствие към присъстващите по случай откриването и освещаването на Божия храм произнесе командирът на 61 механизирана бригада и връчи благодарствени грамоти за дарение на всички допринесли с душа и сърце за осъществяването на благородното дело. След церемонията гостите разгледаха новооткрития параклис, запалиха свещ и отправиха молитви за здраве и благоденствие.

+++

На 31-ви октомври, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прие посланика на Република Франция в България, Негово Превъзходителство господин Жоел Майер. Официалната среща се състоя в приемния салон на Митрополитския дом. Заедно с Владиката високия гост посрещнаха викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, и архимандрит Максим. Посланикът изрази своето уважение към Българската православна църква, сподели впечатленията си от посещението си в Пловдив и изрази надежда, че взаимоотношенията между двете страни и народи ще останат все така добри. Негово Високопреосвещенство от своя страна благопожела на посланика успешна мисия по време на мандата му и поднесе за молитвен спомен и благословение икона с образа на Господ Иисус Христос. Негово Превъзходителство посланик Майер пък подари на владиката книга албум, проследяваща историческия път на българите и французите.

+++

За поредна седма година, сайт „Добротолюбие“ организира  Седмица, посветена на живота и делото на Неврокопския митрополит Борис. Тази година отбелязваме 135 години от рождението и 75 години от убийството на митрополит Борис. В дните от 1-ви до 8-ми ноември в сайта ще откриете интересни и любопитни текстове, свързани с живота, делото и мисията на Неврокопския митрополит Борис, загинал от ръката на низвергнат свещеник, под давлението на атеистичната и богоборческа власт. През 2016 година Светия Синод на БПЦ-БП започна процедура по канонизация на Неврокопския митрополит Борис. Надеждите на много православни християни са в скоро време архиереят да бъде причислен към лика на българските светии и още повече да засияе неговият пример на вяра, подвиг и молитва.

+++

На 1-ви ноември, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Свети свети Козма и Дамян“, в град Сандански.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На празника на свети апостол Стахий, първия епископ на Византион, патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ беше отслужена Архиерейска света Литургия от Високопреосвещения митрополит на Франция – Димитрий. В края на Божествената Литургия Вселенският Патриарх Вартоломей се обърна към паството си със слово.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1

Skip to content