Продължете към съдържанието

4 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53303441994 37fcf027d0 k

            На 1-ви ноември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай се организира празнична вечер, посветена на Деня на народните будители в аулата на Пловдивската Духовна Семинария и Академия „Свети свети Кирил и Методий“ в Пловдив. Акцентът на вечерта бе представянето на  двете книги, посветени на живота, пастирските трудове и благовестническото дело на протоиерей Евстатий Янков от Чепеларе. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

+++

На 1-ви ноември, Деня на народните будители, в 3-то основно училище „Христо Ботев“ в Сандански беше открит кабинет по религия. В него ще се провеждат занятията с учениците от втори, трети и четвърти клас. Кабинетът беше официално открит и осветен от Неврокопския митрополит Серафим. При откриването митрополи Серафим се обърна към присъстващите, като изрази радостта си от начинанието на училището да обособи специална среда, в която да се преподава религия. 3-то основно училище е първото училище в Сандански, в което се изучава религия от 2014 година. Сега в него 300 деца изучават този предмет като факултативен учебен час.

+++

На 2-ри ноевмри 2023 година се навършиха 36 години от упокояването на големия наш учен и богослов професор доктор Иван Панчовски. На 3-ти ноември от 17:00 часа в Академичния параклис „Свети Климент Охридски“ академичната общност почете паметта на блажено почившите наставници, колеги и приятели, станали част от Богословския факултет с изследователското си дело, мисия и живот, отдаден на науката и Църквата: Панихидата бе отслужена от Негово Високоблагоговейнство главен асистент докторр ставрофорен иконом Стефан Стайков, председател на Църковното настоятелство на академичния параклис „Свети Климент Охридски“. Молитвата в памет на упокоилите се преподаватели е част и от събитията по повод 100 годишнината от основаването на Богословския факултет през 1923 година.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 2-ри ноември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, в знак на обич и признателност към Негово Високоблагоговейнство протопрезвитер Тома Хрисикό, го удостои, с длъжността протопрезвитер на Вселенския Престол.

+++

На 3-ти ноември, се състоя хиротонията на избрания епископ на Салόнон Игнатий в храм „Възнесение Господне“ в Катерини. Новият епископ ще бъде викарий на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и цяла Гърция – Йероним Втори.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1

Skip to content