Продължете към съдържанието

5 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

списание Камбанка октомври 2023 1

Излезе Есенен брой на детско списание „Камбанка“ 2023. В новия си брой списание „Камбанка“ въвежда децата в тайнствения ангелския свят, разказва за особените училищни традиции в различните страни, споделя училищния разказ „Най-скъпото нещо“ на българския автор Станислав Ваклинов. Рубриката „Библейски разказ“ запознава малките читатели с пророк Елисей, а „Светли имена“ разкрива образа на Деспина Йовкова, съпругата на Йордан Йовков. За закрилниците на семейството Светите Петър и Феврония разказва рубриката „Жития на светии“. Веселите случки от живота на различни семейства са повод читателите да се усмихнат широко и да си спомнят за забавни истории с техните близки и любими хора. Три комикс-страници показват случка от живота на отшелника Елий. Има ги и така търсените и радващи детските очи креативни задачки, идеи за творчество и за прилагане на готварски умения. Чрез кратките притчи, истински истории, разкази и приказки „Камбанка“ неуморно продължава да води малчуганите по пътеката на осъзнаването на вярата в Бога.

+++

На 4-и ноември, на Архангелова задушница, заупокойната света Литургия в катедралния храм „Света Троица“ в град Русе възглави викарият на Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий.

+++

На 5-и ноември, с благословението на Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на митрополиа отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Свети Николай“, в град Сливен.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 4-и ноември, на празника на Казанската икона на Божията Майка, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в Патриаршеската Успенска катедрала в Московския Кремъл. На този ден Русия празнува национален празник – Ден на националното единство.

+++

На 3-и ноември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий бе радушно приет в Апостолическата нунциатура в Буенос Айрес с епископ Мирослав Адмачук, апостолически нунций в Аржентина, и архиепископ Хорхе Гарсия Куерва от Буенос Айрес.

+++

В събота, на 4-ти ноември, бе отслужена съборна Архиерейска света Литургия с хиротония на избрания за Ставропигийски епископ – Алексий. Литургията и Хиротонията се състояха в църквата „Света Троица“ в Глифада, оглавявани от Митрополит на Глифада – Антоний. На Богослужението молитвено участие в олтара на храма взе и Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 0

Skip to content