Продължете към съдържанието

6 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

640 420 pogrebaha patriarh maksim v troianskiia manastir

На 6-ти ноември 2023 година се навършват 11 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод, по решение на Светия Синод на БПЦ-БП, бе отслужена архиерейска заупокойна света Литургия в Троянския манастир „Успение Богородично“. След Литургията, от 11:00 часа в светата обител бе отслужена и панихида за упокоилия се първойерарх на Българската православна църква.

+++

На 4-ти ноември 2023 година, на Архангелова задушница, предаде душата си в Божиите ръце иконом Желязко Иванов Желязков, на 79 годишна възраст. Той е роден на 3 май 1944 година в село Пет могили, Радневско (община Нова Загора) и до последно служи там. Завършил шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, през 1965 година с класа на сегашния Български патриарх, Негово Светейшество Неофит, с Тивериополски епископ Тихон и редица видни български свещеници. След военната служба и задомяването си Желязко се посвещава на служение на Църквата. Ръкоположен е за свещеник на Сретение Господне, 2-ри февруари 1974 година в храм „Света Богородица“ в град Стара Загора от Старозагорски митрополит Панкратий. През 1984 година задочно завършва и Духовната академия „Свети Климент Охридски“. Отец Желязко започва свещеническото си служение в храм „Света Петка“ в град Твърдица, където служи до 1977 година. От 1977 до 1993 година служи в храм „Света Троица“ в село Новоселец и в храм „Света Петка“ в родното си село Пет могили (откъдето е родом и Сливенски митрополит Йоаникий. От 1993 до 2001 година служи и в храм „Свети Йоан Рилски“, град Раднево. От 2001 година до кончината си на 4-ти ноември 2023 година обслужва пет села: Пет могили, Даскал Атанасово, Новоселец, Радецки и Ковачево. Служи по времето на трима старозагорски митрополити: Панкратий, Галактион и Киприан. Преживява и силните смущения по времето на разкола, когато митрополит Панкратий напуска каноничното единство на БПЦ-БП. Съпругата и дъщерята му завършиха Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. Поради отсъствие на Старозагорски митрополит Киприан от страната по негово разпореждане опелото на иконом Желязко Желязков бе извършено от протосингелът на Старозагорска епархия, архимандрит Богослов. Опелото се състоя на 5-ти ноември, в неделя, от 14 часа в храм „Света Петка“ в село Пет могили, а погребението – в двора на храма.

+++

На 5 ноември в 5-та Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави  Архиерейска света Литургия в катедрален храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Ловеч. С епархийския архиерей съслужиха Високопреосвещените митрополити: Неврокопски Серафим, Врачански Григорий и Видински Даниил. Непосредствено след светата Литургия бе открита изложбата „Молитва за България“ – Природна и Флористична живопис с автор Антония Мировалиева – Божанина.

+++

На 5-ти ноември, в митрополитския храм на Варна бе отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В петък, на 3-ти ноември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей замина по обяд за централата си за Абу Даби, в Обединените Арабски Емирства, в отговор на поканите за участие в две международни конференции, в 16-тата „Конференция за световната политика“, с тема „Международната система между глобализацията и дезинтеграцията: кои сили ще надделеят?“, както и на Конференцията за изменението на климата“, с тема „Сливане на съвестта: Обединяване на религиозни лидери за планетарно възраждане“. В рамките на визитата си Негово Светейшество ще има срещи с нунция на Ватикан в Бахрейн, на когото ще предаде частица от светите мощи на Свети мъченик Арета, загинал мъченически в региона, както и с Негово Височество принц Сейф, министър на вътрешните работи и главен министър-председателя на Обединените арабски емирства, и с Техни Превъзходителства Посланиците на Турция и Гърция в Емирствата.

+++

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий беше тържествено посрещнат на 4-ти ноември в манастира „Свети Николай“ в Мачагай. Манастирът Свети Никола е първото място за поклонение, построено в Мачагай, и местните власти го обявяват за паметник от особено културно значение. Първите заселници, които през 1909 година в тази област в района на Чако, в северната част на Аржентина, основават земеделска колония, са сърби от Австро-Унгария. Тъй като интензивното заселване от сръбска и испанска емиграция продължава, през 1921 година Мачагай придобива статут на град. Днес с околните селища има около 30 000 жители. По случай пристигането на първойерарха на Сръбската православна църква беше отслужено тържествено славословие с молитвеното участие на Негово Преосвещенство Буенос-айреския и Южно-Централноамерикански епископ Кирил.

+++

Архиепископът на Албания навърши 94 години. Негово Блаженство архиепископ Анастасий е роден на 4 ноември 1929 година в Пирея, Гърция. През 1951 година завършва с отличие богословие в Атинския университет, през 1960 е ръкоположен за йеродякон, а през 1964 – за свещеник. Специализира в университетите в Хамбург и Марбург, както и в университета „Макерере“ в Уганда, където прави проучване за доктората си, посветен на традиционните африкански религиозни култове. През 50-те години той пътува по света, за да опознава религиозните традиции на народите в десетки страни, сред които Индия, Япония, Китай, Кения, Бразилия, Сирия и много други. През 1972 е хиротонисан за епископ на Андруса. Между годините 1981-91 временно управлява епархията на Източна Африка, където възстановява семинарията, основана през 1971 година от архиепископ Макарий Трети Кипърски, в близост до Найроби. Става инициатор за превеждането на светата Литургия на няколко африкански езика. Под негово ръководство са построени 67 нови църкви за изповядващите православието в този регион на света. Между годините 83 и 86 година е бил декан на Богословския факултет на Атинския университет; един от най-изявените съвременни специалисти по история на религиите. Почетен професор на Атинския университет, Доктор Хонорис Кауза на десетки университети по света. Автор на 11 книги, превеждани на различни езици, сред които и на български.

+++

На 5-ти ноември в патриаршеската катедрала във Фенер – „Свети Георги Победоносец“ бе отслужена Божествена Литургия. На Богослужението предстоеше Негово Високопреосвещенство митрополитът на Дѐркон – Апостол.

+++

На 5-ти ноември в Митрополитската катедрала на Атина „Благовещение“ бе отслужена Съборна Архиерейска света Литургия. По време на Литургията бе хиротонисан в епископски сан за епископ на Фотикѝ – архимандрит Нектарий. Литургията и хиротонията на новия епископ бяха оглавени от Негово Блаженство Архиепископът на Атина и цяла Гърция – Йероним Втори, в съслужение с митрополити от Еладската Църква.

+++

На 7-ми ноември 2023 година се навършва 1 година от кончината на Негово Блаженство архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипът Хризостом Втори. По този повод на 5-ти ноември в катедралния храм на Никозия „Свети апсотол Варнава“ бе отслужена Архиерейска света Литургия и Панихида в памет на бившия Кипърски Архиепископ. Боголсуженията бяха оглавени от Негово Блаженство архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипът – Георгий Трети в съслужение с Архиереи от Светия Синод на Кипърската Църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content