Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

001

            На 4-ти ноември, на Архангелова задушница, множество християни в град Варна почетоха паметта на своите починали близки. На Централните варненски гробища беше проведен военен ритуал с трисагий и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите воини във войните 1912 – 1918 години, в памет на всички вождове и войни, паднали по бойните полета за Вярата и Отечеството. След това митрополит Йоан възглави заупокойна молитва за приснопаметните Варненски и Великопреславски митрополити.

+++

            По случай празника „Събор на свети архангел Михаил“, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храм „Свети Архангели“, в Старинен Пловдив. На 8-ми ноември (в сряда) от 09:00 часа, митрополит Николай ще възглави Архиерейска света Литургия в храма по повод храмовия празник.

+++

            В град Завет, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи чинът „Обновление на храм“ – „Света Параскева“ и Архиерейска света Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Българската православна църковна община „Свети Йоан Рилски“ в Лондон даде начало на дарителска кампания за изграждане на православен храм. В началото на 90-те години със съдействие на българската държава на територията на Посолството ни в Лондон е предоставено помещение, използвано за гараж, който е преустроен за нуждите на Българката православна църква в малък параклис, който трябва да служи за духовен дом на стотици хиляди българи, в голямата си част православни християни. Години наред помещението се оказва крайно недостатъчно и по големи празници богослужението се изнася в двора, където могат да се съберат всички вярващи. След дълги разговори със съдействието на посланик Марин Райков и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний Министерството на външните работи на Република България предостави още две помещения за разширяване на параклиса и обособяването му в православен български храм.

+++

            На 5 ноември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, отслужи освещаването на църквата „Света Троица“ в Ресистенсия, аржентинската провинция Чако.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1

Skip to content