Продължете към съдържанието

Храм „Свети Архангели” при Военна академия „Г. С. Раковски“ чества своя храмов празник

DSC 2519W

На 8-ми ноември, когато Църквата чества Събор на св. Архангел Михаил, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествено беше отбелязан храмовия празник на храм „Свети Архангели“ и беше отслужена празнична Златоустова св. Литургия.

Св. Литургия бе предстоявана от иконом Лъчезар Попов, предстоятел на столичния старинен храм „Св. София“, в съслужение с протойерей Йордан Божилов, ефимерий на празнуващия храм, протойерей Живко Лозанов от храм „Покров Богородичен“ и свещеник Стефан Игнатов, предстоятел на храм „Св. Йоан Предтеча“, кв. „Обеля“. Църковните песнопения бяха изпълнени от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов, ръководител на хор за източно-църковно пеене „Св. Наум Охридски“.

Ръководството на Академията, обучаеми, преподаватели, служители, гости и граждани влязоха в радостта на Празника и молитвено участваха в св. Литургия.

В края на св. Литургия отец Йордан изнесе проповед, като се обърна към всички присъстващи, поздравявайки ги с празника на св. архангел Михаил. В словото си той им препоръча да се държат близо до своя ангел-хранител и им пожела да стоят във вярата, да се изграждат в надеждата и усъвършенстват в любовта.

По повод празника генерал-майор Тодор Дочев, началник на Академията, отново подчерта уникалността на храм „Свети Архангели“ като истински военен храм на духа и на бойната слава

Накрая прозвуча многолетствие за светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, за целия български народ, за христолюбивото войнство, за всички именници, които носят ангелски имена и за всички, които празнуват този свят празник.

По материали на Военна академия „Г. С. Раковски“

Visits: 27

Skip to content