Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 10 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Untitled 1

            На 10-и ноември, в петък, руската църква „Свети Николай Мирликийски“ в София отново отвори врати. Новият предстоятел на подворието, протойерей Владимир Тишчук, беше назначен на тази длъжност от Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Досега е служил като клирик на Виенската и Австрийска епархия на Московската патриаршия. Той зае мястото на изгонения и обвинен в шпионаж от българските власти досегашен предстоятел на руската църква архимандрит Васиан (Змеев).

            В 10:00 ч. днес в храма бе отслужен молебен канон, предстояван от протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с назначените от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за свещенослужители в храма протойерей Димитър Тухчиев, свещеник Серафим Желев и дякон Александър Морозов. На богослужението присъстваха посланикът на Руската федерация г-жа Елеонора Митрофанова, както и множество православни християни от столицата. След последованието духовниците отслужиха молебен и на гроба на св. Серафим Софийски Чудотворец.

+++

            По случай Архангеловден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Архиерейска света Литургия в църквата „Свети Архангел Михаил“, в Чирпн.

+++

             На 8-ми ноември, в село Спанчевци, община Вършец бе отслужена Архиерейска света Литургия по случай Архангеловден и храмовия празник на църквата „Свети Архангел Михаил“. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В сряда, на 8-ми ноември Йерусалимската Патриаршия отбеляза празник на свети великомъченик Димитрий Мироточивий – Солунски (по стар стил). В чест на Свети Димитър вечерта на 7-ми ноември беше отслужена Архиерейска вечерня, а сутринта Божествена света Литургия в параклиса „Свети Димитър“ в Централния манастир, предстоявана от игумена Лидийския митрополит Димитрий. По време на Литургията Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети посети манастира.

+++

            В митрополитската катедрала на Атина „Благовещение“ в четвъртък, 9-ти ноември, се проведе хиротонията на новоизбрания епископ на Теспиόн – Павел. Литургията и хиротонията бяха оглавени от Негово Блаженство архиепископа на Атина и цяла Гърция – Йероним Втори. Епископът на Теспиόн, беше избран от Светия Синод на Гръцката църква на 9-ти октомври и ще служи като викарийен-епископ на Светата архиепископия на Атина.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2

Skip to content