Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

493E963AAAE6EB9E3918432A324E546F

            На 10-ти ноември в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ (град София) се състоя сърдечна среща между изпълнителния директор на болницата господин Любомир Пенев и Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.  От името на Светия Синод владика Гавриил връчи на господин Пенев дарение от 18 200 лева за подпомагане спешния ремонт на Трето (уши, нос, гърло) УНГ отделение по детска отоларингология. Митрополит Гавриил изрази своята радост от немалката сума, събрана и дарена благодарение на детско творчество, чрез което Църквата учи децата на милосърдие и любов към ближния – отношения, които в съвремието ни стават все по-нужни. Ловчанският митрополит подчерта, че вярата е същевременно доверие и вярност и именно в делата на милосърдието се разкрива тази спойка на упованието в Бога и грижата ни едни за други. Митрополит Гавриил преподаде на служителите на болницата благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и потвърди, че мисията на Църквата е да подпомага, събира и сплотява хората като ги укрепява и извисява духовно, особено в трудни моменти на лични и обществени изпитания.

            Господин Пенев сподели пред митрополит Гавриил, че събраните средства ще се използват целево за подобряване на условията за пребиваване и лечение в детското отделение УНГ. Родителите, придружаващи и обгрижващи децата си по време на лечението им в ИСУЛ, ще могат да продължат да остават безплатно в болницата, да разполагат с необходимото лично пространство и добри битови условия, както и да разнообразяват децата в детски кът, който ще бъде изграден за пръв път в това отделение. Господин Пенев отбеляза колко висока стойност има за ИСУЛ посещението на Ловчанския митрополит Гавриил и заяви готовността си да обсъди с екипа на болницата възможността за бъдещо изграждане на православен параклис в ИСУЛ, какъвто досега там не е съществувал.

***

            На 10-ти ноември с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, присъства на тържествен ритуал по полагане на клетва от 108 гранични полицаи на площад „Съединение“ в град Пазарджик. Епископ Арсений отслужи молебен за новозаклелите се служители на МВР. В съслужение с него бяха: иконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеник Спас Дичев и митрополитският протодякон Илиян Александров. На церемонията присъстваха: министърът на вътрешните работи господин Калин Стоянов, областният управител на Пазарджишка област госпожа Валентина Кайтазова, полицаи и общественици, роднини на новопостъпилите гранични полицаи и множество народ. Епископ Арсений произнесе слово, в което се обърна към положилите клетва стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР. Той пожела на новопостъпилите гранични полицаи да се вдъхновяват от добрия пример на достойните служители на МВР, да бъдат ревностни в задълженията си и изпълнителни в службата си. Знеполският епископ Арсений преподаде на всички архипастирския и светителски благослов и поздрав на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

            На 11-ти ноември светата Православна църква чества паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита възглави архиерейската света Литургия в пловдивския храм „Свети първовърховни апостоли Петър и Павел“, където по традиция всяка година на този ден се събират християните, за да отдадат почит на свети Мина и да се поклонят на иконата с чудотворния му образ, съхраняваща се в този храм. В съслужение с епископа бяха: архимандрит Максим, иконом Деян Стоенчев – духовен надзорник на пловдивска епархия, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Храмът се изпълни с десетки благочестиви християни, дошли да почетат египетския воин, да попросят неговото благодатно небесно застъпничество и се поклонят с вяра и благоговение на чудотворната му икона. След Литургията Знеполският епископ Арсений произнесе вдъхновено слово за живота на светия великомъченик Мина. Накрая викарният епископ преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

***

            На 11-ти ноември, в събота, в храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Гоце Делчев бе отбелязана десетата годишнина от кончината на Неврокопски митрополит Натанаил. В 09:00 часа бе отслужена заупокойна архиерейска света Литургия, а от 11:00 часа, панихида за упокой на приснопаметния архиерей. Богослуженията оглавѝ Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в съслужение със свещенослужители от епархията и гости.

            Неврокопска епархия организира възпоменателна програма, която започна събота вечерта от 17:00 часа с богослужение в храм „Свети свети Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. След това от 18:15 часа се проведе концерт на музикалното училище от град Драма (Гърция) в залата на Неврокопска  митрополия.

***

            В 8-ма Неделя след Неделя подир Въздвижение, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи света Литургия в храм „Света Троица“  в престолния град Ловеч.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

***

            В петък, на 10-ти ноември, новите генерални консули на Гърция в Смѝрна (днешен Измир) и на Грузия в Константинопол посетиха Вселенската Патриаршия. Консулите Александър Кόнстас от Гърция и Александър Джишкарианѝ бяха посрещнати от Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в Патриаршията във Фенер.

***

            Вселенският патриарх Вартоломей, в памет на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий, отслужи Велика вечерня, която се проведе в празнуващата църква на Свети Мина в областта Ипсоматѝя, в Константинопол.

            След Вечернята Негово Светейшество се обърна към събралото се множество народ и разказа за последните събития в които участваше, събитията във Финландия, Естония, Унгария, Ватикан, Атѝна, Испания, Монако, както и скорошното му участие в две важни международни срещи в Абу Даби.

            На 11-ти ноември тържествената Литургия бе отслужена в Балѝно, с откриване на реновираната църква и нейното обновление с името на свети Мина.

***

            Паметта на Свети Нектарий Егински бе почетена в Александрийската Патриаршия. Вечерта на 8-ми ноември бе отслужена Патриаршеска велика вечерня, опело на свети Нектарий и лития оглавени от Негово Светейшество Александрийския и на цяла Африка Папа и Патриарх Теодор Втори. на следващия ден на 9-ти ноември, Негово Светейшество отслужи светата Литургия в параклиса посветен на свети Нектари Пендаполски – Егински.

***

            Храм и патриаршески център ще бъдат построени в новата столица на Кайро.

            Парцелът, върху който ще бъде изграден комплексът, е дарен на Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори и Александрийската древна Патриаршия от Негово Превъзходителство президента на Египет – Абдел Фатах ал Сиси.

            На 10-ти ноември бе отслужен Архиерейски водосвет и последованието „полагане на основен камък“ от Негово Светейшество в съслужение с Високопреосвещения митрополит на Мемфис – Никодим, Патриаршески екзарх в Кайро и Високопреосвещения митрополит на Тамиáтеос – Гѐрман, игумен на Патриаршеския манастир „Свети Сава Освещений“.

***

            Правейки важна и историческа стъпка, на 9-ти ноември високопоставена патриаршеска делегация от Антиохийската църква, водена от Негово Високопреосвещенство митрополит Атанасий Фахд и Негово Високопреосвещенство митрополит Ефрем Маалули, посети йорданската столица Аман, за да предаде послание за братска любов и възстановяване на църковното общение с Йерусалимската Патриаршия от страна на православната Патриаршия на Антиохия и целия Изток. Посрещнати с голяма радост от Негово Преосвещенство епископ Христофор в Архиепископския дом, делегацията изрази своя ангажимент за насърчаване на единството и укрепване на връзките на чиста християнска любов между двете сестрински Патриаршии. Епископ Христофор изтъкна значението на това възстановяване на църковното общение, подчертавайки положителното му въздействие върху православния и християнския свят на Изток и извън него. Гостуващите епископи смятат този повод за ново начало, идващо във време, когато Вселенската Църква остро се нуждае от единство и помирение. Те подчертаха колко е важно да се постигне това чрез молитва, пост и духовна мъдрост. По време на срещата епископ Христофор похвали националната и хуманитарна позиция на Антиохийската Патриаршия, и особено нейната подкрепа за страдащите в Газа. Антиохийската делегация предостави дарение от Негово Светейшество Патриарх Йоан Десети и цялата антиохийска енория в подкрепа на хората от ивицата Газа. На приема в Архиепископския дом присъстваха високопоставени лица, духовници и журналисти, отбелязвайки важна стъпка към насърчаване на единството и солидарността в рамките на православната християнска общност.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2

Skip to content