Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната за 13 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

k1

            Варненска и Великопреславска митрополия представя на аудиторията книгата „Събрани творения на светител Тихон Задонски. Плът и дух“ – Том едно (1760 – 1768), Книга първа. Книгата се издава с благословението на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

            През 2023 година се изпълват 240 години от деня на блажената кончина на известния руски светец св. Тихон, епископ Воронежки и Елецки (1724 – 1783). Литературното богословско наследство на св. Тихон Задонски е обширно и по своята тематика е разностранно. Светителят считал, че главната цел на човешкото битие тук на земята е спасението на душата. Мисълта за спасението като ярка нишка преминава през цялото му творчество. В произведенията на светия отец християнинът ще намери много въпроси, които възникват у него по пътя към вечността. Писмата на св. Тихон Задонски, които са включени в неговите събрани творения, почти винаги завършват с думите: “Спасявай се!”, ”Спасявай се в Господа!”, “Спасявай се в Христа Иисуса!”.

***

            На 11-ти ноември в храм „Свети Мина“ в село Марчино, Поповска околия бе отслужена Архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум. Участие в богослужението взеха ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия, свещеник Огнян Иванов и дякон Иван Анчев. Сред богомолците бе и кметският наместник на селото господин Петър Ганев.

***

            На 12-ти ноември, света Литургия бе отслужена в храм „Свети Георги Победоносец“ в град Бяла. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с духовници от околията.

***

            В храм „Свети архангел Михаил“, в село Светлен също бе отслужена света Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, заедно с архиерейския наместник на Поповска духовна околия ставрофорен иконом Валентин Лазаров, архимандрит Симон Бодуров, иконом Петър Славов от катедралния митрополитски храм „Света Неделя“ в София, и дякон Иван Анчев. Сред миряните в храма бе новоизбраният кмет на селото господин Юри Илиев.

***

            На 11-и ноември във Велинград бе осветен нов параклис, посветен на свети великомъченик Мина. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, извърши освещаването в съслужение с архимандрит Максим, иконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, протойерей Станимир Минков, свещеници от околията и митрополитският протодякон Илиян Александров. Сред присъстващите богомолци на богослужението бяха: ктиторите на храма господин Христо Томов и господин Александър Гагов, общественици и гости. В края на богослужението епископ Арсений се обърна към всички с вдъхновено слово за огромното значение на храма като Дом Божий в живота на всеки един човек. И благодари на дарителите и спомоществувателите, на архитекта на храма Александър Кирев и всички, които са подпомогнали това богоугодно дело. Духовното тържество завърши с многолетствие.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В събота, на 11-ти ноември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, предстоя на света Литургия, след която отслужи водосвет и откри реновираната църква „Успение Богородично“ в (Периферията на Фенер – региона на Персийския залив – Кератѝо), след завършване на ремонтните дейности, които бяха извършени с любезните дарения на боголюбиви християни и християнски общности от Константинопол.

***

            В неделя, на 12-ти ноември в Силиврийския акропол бе отслужена Божествена света Литургия. На Литургията предстоеше Вселенския патриарх Вартоломей, заедно със Силиврийския митрополит Максим, по повод паметта на свети Нектарий Егински. Древната Силиврия е родното място на свети Нектарий, епископ на Пентаполски, чудотворец, и всяка година се отслужва Божествена литургия на този ден.

***

            На 12-ти ноември, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. Богослужението предшества откриването на 11-ти Общоцърковен събор по социално служение, който се провежда с благословението на Негово Светейшество в Москва от 12-ти до 15-ти ноември. Основната тема на конгреса е подпомагането на бежанците и жертвите на въоръжените конфликти.

***

            При посещението си в епархията на Буенос Айрес и Южна Централна Америка Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий бе гост на господин Хорхе Капитанич, губернатор на аржентинската провинция Чако. Негово Светейшество патриархът бе придружаван от Преосвещените епископи Буеносайрески и Южно-Централноамерикански – Кирил, Нишки – Арсений, Далматински – Никодим и Буда-Нишички – Методий. На 7-ми ноември, патриарх Порфирий проведе среща с духовенството и монашеството на Буеносайреската и Южно-Централноамериканската епархия в манастира „Свети Сава“ в Буенос Айрес. На 8-ми ноември, отслужи Литургия в храм „Рождество Богородично“ в Буенос Айрес по повод паметта на свети Димитър Солунски по стар стил.

***

            От 5-ти до 8-ми ноември се състоя Международната богословска конференция в Богословското училище на Кипърската Архиепископия. Основната тема на конференцията беше „Великото и свято достойнство на епископството“. Участваха представители на дванадесет богословски школи, включително от Гърция (от Атина и Солун), Албания (от Тирана), Кипър, Германия (от Мюнхен), Ливан (от Баламанд), Румъния, Константинопол (Школата на остров Халки) и Франция. С благословението на Високопреосвещения Савва,  митрополит на Варшава и цяла Полша, християнската богословска академия във Варшава на Полската автокефална православна църква бяха представлявани от Негово Високопреосвещенство архиепископ Вроцлавски и Шчечински – Георги, който изнесе лекция по време на 6-та сесия на тема: „Разлики и прилики в обреда на архиерейските служби в славянската и гръцката литургична традиции.

            Конференцията започна в неделя на 5-ти ноември със съборна света Литургия, отслужена в новопостроения катедрален храм „Свети Георги“ в Никозия от предстоятеля на Кипърската архиепископия, Негово Блаженство архиепископ Георгий Трети. След богослужението беше отслужена панихида над гроба на строителя на храма архиепископ Хризостом Втори по повод годишнина от кончината на архиепископът.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content