Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

22E59DE807B59F4D025B0DFD36C584DA

            Изминаха 10 години от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил. По този повод на 11-ти ноември, на празника на свети великомъченик Мина (в събота), в град Гоце Делчев беше отслужена Заупокойна архиерейска света Литургия в катедралния храм „Свети свети Кирил и Методий“. В съслужението, за да почетат паметта на обичния старец, взеха участие архиереи от Българската православна църква: Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Врачански Григорий, Видински Даниил, Адрианополски епископ Евлогий (игумен на Рилската света обител), Браницки епископ Пахомий (ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“), както и митрополити от Гръцката православна църква: Верийски – Пантелеймон, Сидерокастренски – Макарий и Маронийски (на Комотинѝ) – Пантелеймон. В края на светата Литургия беше отслужена панихида за приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. След богосллуженията с думи на благодарност към всички присъстващи се обърна домакинът – Неврокопският митрополит Серафим.

            Митрополит Натанаил е роден в село Копривлен, Гоцеделчевско, на 16-ти ноември 1952 година, Завършва Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, и става монах в Троянската света обител. След това завършва Богословския факултет на Атинския университет. Служи като протосингел на Ловчанска и после на Софийска епархия, главен секретар на Светия Синод, викарий на Светейшия Български патриарх Максим в качеството му на Софийски митрополит, а от април 1994 година е избран за Неврокопски митрополит, като връща митрополитската катедра на историческото ѝ място в град Гоце Делчев (стария Неврокоп). Като митрополит развива широка пастирска дейност, всяко лято организира летовище за стотици деца в Хаджидимовския манастир „Свети Георги Победоносец“, ръкополага десетки свещеници, строи и освещава много храмове и параклиси, печата православна книжнина. Участва много дейно в преодоляването на разкола в БПЦ, предизвикан от политически дейци в първите години след промените от 1989 година. Негови духовни чеда станаха архиереи на Българската църква, свещеници, учители и допринесоха за обновата на духовния живот в епархията и в цялата ни страна. Умира на 16-ти ноември 2013 година.

***

            На 12-ти ноември в 23-та неделя след Петдесетница, новия предстоятел на руския-храм подворие „Свети Николай Чудотворец“ протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с протойерей Димитър Тухчиев, протойерей Алексий Максименюк и дякон Александър Морозов отслужиха Божествена света Литургия. Пред голямо множество от енориаши отец Владимир произнесе проповед върху евангелската притча за милосърдния самарянин и помоли присъстващите да го подкрепят с молитвите си в предстоящото му служение. След това в криптата на храма беше отслужен молебен пред гроба на свети Серафим Софийски.

***

            На 13-ти ноември, в памет на видния богослов и църковен оратор свети Йоан Златоуст, в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ бе отслужена архиерейска света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, духовен надзорник на висшата ни богословка школа. Поводът за архиерейското посещение и богослужба бе извършването на обновление на ремонтирания оптар и освещаване на нови стенописи в академичния параклис „Свети Климент Охридски“, които се подновяват в чест на 100 годишнината от създаването на духовната Алма матер. След като извърши чина на обновлението и освети новите стенописи, митрополит Йоан отслужи празничната света Литургия. Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, ставрофорен иконом доктор Стефан Стайков, главен асистент в катедра Историческо богословие и член на Софийския епархийски съвет, ставрофорен иконом Михаил Михайлов, асистент в катедра „Практическо богословие“, протойерей доктор Сава Кокудев, главен асистент в катедра Систематическо богословие, йеродякон Вартоломей и дякон Александър-Лука.

            Църковните песнопения бяха изпълнени от преподаватели, асистенти и студенти, ръководени от доцент доктор Любомир Игнатов, преподавател по Източно църковно пеене в Богословския факултет. На Богослужбата присъстваха деканското ръководство, преподаватели, служители, студенти и гости на богословската школа.

            В края на богослужението митрополит Йоан говорѝ за чинът „освещаване и обновление на храм“ като прочете няколко посочки от Стария Завет и част от молитва от пълния чин за освещаване на храм на български език. От името на богословската общност деканът Ивайло Найденов благодари на митрополит Йоан за духовната грижа и архиерейската богослужба и в чест на събитието, за отбелязването на 100 годишнината на факултета, му подари златна възпоменателна монета на тема „100 години Богословски факултет“.

***

            На 13-ти ноември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, благослови новоизбрания кмет на Община Куклен госпожа Мария Белчева, общинските съветници и кметовете на селата Гълъбово и Руен – госпожа Мария Камбурова и господин Здравко Куманов. Преди това кметът и всички новоизбрани общински съветници в присъствието на областния управител на Пловдивска област инжинер доктор Илия Зюмбилев се заклеха да спазват конституцията и законите в страната. Преосвещеният Знеполски епископ Арсений отслужи молебен за благопреуспяване на новата общинска власт в предстоящия мандат. С архиерея съслужиха архимандрит Максим и митрополитският протодякон Илиян Александров. Викарният епископ се обърна с духовно напътствие към светоуправниците и преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 13-ти ноември, по повод празника на свети Йиан, архиепископ Константинополски, Златоуст, Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей, предстоя на малкия трон, по време на Божествената света Литургия, отслужена в Патриаршеската катедрала във Фенер „Свети Георги Победоносец“. По традиция образът на светеца и патриаршеският жезъл бяха поставени на патриаршеския трон, а светите му мощи бяха изложени за поклонение на вярващите.

***

            Новоизбраният Солунски митрополит Филотей, митрополитът на Парамитѝя – Серапѝон и митрополитът на Флорѝнис – Ириней се заклеха в конституцията пред президента на република Гърция – госпожа Екатерина Сакеларопŷлос и в присъствието на Негово Блаженство Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори в президентството. Съгласно устава на Гръцката Църква от 9-ти юли 1852 година е взето решение, че новоръкоположените и новоизбрани духовници трябва да дадат клетва пред конституцията на държавата.

***

            Негово Блаженство Архиепископът на Нова Юстиниана и цял Кипър – Георгий Трети е на посещение във Великобритания. На 12-ти ноември в неделя, Негово Блаженство оглави архиерейската света Литургия в храм „Свети Пантелеймон и света Параскева: в Хароу, северозапад Лондон. В съслужение с архиепископ Георгий бяха и Техни Високопреосвещенства: архиепископът на Тиатир и Великобритания – Никита, митрополитът на Кьолн – Атанасий, и Техни Преосвещенства епископите на Мелитѝни – Максим и Иаков на Клавдиόпол, както и духовенство от Архиепископията в Лондон, и Патриаршеския манастир „Свети Йоан Предтеча“ в Есекс.

Visits: 16

Skip to content