Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

b9a3671f042d59e4aa303fb89de24db9

            На 13-ти ноември първа катедра на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, която носи наименованието „Библеистика“, проведе своята юбилейна кръгла маса в рамките на честванията по повод 100-годишнината от основаването на факултета. В проявата взеха участие преподаватели и докторанти от катедрата, която обхваща следните тематични кръгове от дисциплини: Свещено Писание на Стария Завет, Свещено Писание на Новия Завет, древни езици, книжнина и химнология. Понастоящем катедрата се ръководи от доцент доктор Екатерина Дамянова.

***

            Канцеларията на Бачковската света обител излезе със съобщение, в което се казва че: „От 10-ти ноември до Цветница на 2024 година в Бачковския манастир се прекратяват нощувките. Манастирът няма да дава стаи за нощуване“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 14-ти ноември 2023 година се навършиха 10 години от подновяването на религиозната служба в сръбската армия. По тои повод в Дома на армията в Белград бе открита тържествена церемония. На нея присъстваха Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, Вицепремиерът и министър на отбраната господин Милош Вуцевич;, официални представители на местната власт и множество гости. Програмата, наречена „С вяра в Бог!“ започна с националния химн „Боже на справедливостта“, изпълнен от смесения хор и художествения ансамбъл на Министерството на отбраната. Това беше последвано от приветствена реч от бригаден генерал Саво Иришкич, началник на Дирекцията за човешки ресурси на сръбските въоръжени сили. Церемонията беше увенчана с връчване на признание на заслужили личности за успешното изпълнение на дейности в областта на религиозната служба от значение за сръбските въоръжени сили и отбранителната система на Република Сърбия. Програмата завърши с композицията „Възход на Сърбия“ в изпълнение на всички участници в празничната церемония. Продукцията на Информационната служба на Сръбската православна църква украси програмата с видео-клипове за историята и значението на военното духовенство и най-важните събития през първото десетилетие от работата на Духовната служба на сръбската армия.

***

            Киево-Печерската лавра преминава към нов календар. Тя се отказва от Юлианския календар за неподвижните празници и ще празнува както повечето християни по света по новоюлианския календар. „По многобройни молби на енориаши, с благословението на Киевския и Украински митрополит Епифаний (непризнат от БПЦ-БП), от 15-ти ноември (началото на Рождественския пост) Лаврата преминава към използването на новоюлианския календар, който е основен за поместната църква“, каза изпълняващият длъжността „игумен“ на Киево-Печерската лавра архимандрит Авраам.

            Православната църква на Украйна, независима от Москва, премина към новия календар на 1-ви септември. Православната Църква в Украйна и Киево-Печерската лавра ще празнуват Рождество Христово на 25-ти декември, както по-голямата част от християните по света, а не на 7-ми януари, както Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската, Полската, Чехословашката и Северно-Македонската православни църкви. В същото време отделни енории и манастири на Православната Църква в Украйна могат, ако желаят, да използват стария календар.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 0

Skip to content