Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 16 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

401745091 1098607971462014 7833060553570840699 n

            На 13-ти ноември, по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Томи (Констанца – Румъния) Теодосий, в светата Литургия за празника на новостроящия се манастир „Свети Йоан Златоуст“ в полите на Северна Добруджа участие взе Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит. С архиереите съслужиха, йеромонаси, свещеници и дякони от епархията. Епископ Макарий бе придружен от иконом Петър Славов служещ в катедралния храм на София – „Света Неделя“.

***

            Дирекцията за средно образование в Западен Солун, вярна на образователния дизайн, традиция и етикет от последните 17 години, в сътрудничество с Дирекцията за начално образование в Западен Солун, организира пътуване с екологични и културни дейности в Константинопол от 16-ти до 19-ти ноември, по повод Световния ден на учителя (5-ти октомври) и в продължение на миналогодишната акция, посветена на „Учителят, тихият работник на образованието“. Пътуването е част от новосъздадената Национална образователна мрежа за действие с тема: „Константинопол-Солун, образователно съжителство – граждани на града, гърци по света“, която беше съвместно създадена от дирекциите за средно и начално образование на Западен Солун. Централна образователна дейност на похода е образователно-научният „Ден на екологичното образование“, който ще се проведе на 17-ти ноември с тема: „Екологична криза и етика“. Конференцията е под егидата на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Тематичният раздел на конференцията е избран в посока на разглеждане на актуален и критичен екологичен и социален проблем, връзката на екологичната криза и изменението на климата с етиката на съвременния човек и неговата роля в човешките отношения и социалното изграждане.

            Четиридневният преход включва посещения на паметници на културата, историята и буквите, идентифицирани с византийската история и световното културно наследство, като освен това има поклоннически характер, като ще бъдат посетени исторически православни църкви.

***

            На 14-ти ноември, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил говори пред група студенти във Висшите дипломатически курсове на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Русия.

***

            Същия ден в Патриаршеския кабинет на храма „Христос Спасител“ в Москва се състоя среща на Негово Светейшество Московския и цяла Русия патриарх Кирил с губернатора на Смоленска област – Василий Анохин и митрополита на Смоленск – Исидор. Основната тема на срещата беше обсъждането на мерките за пресъздаване и възстановяване на най-важния обект на духовното и културно наследство – Катедралния планински комплекс в Смоленск. На свой ред губернаторът благодари на Негово Светейшество патриарх Кирил за постоянните му грижи за региона, неговата подкрепа и молитви, както и голямото му внимание към развитието на духовния живот в региона и личното участие в много образователни и духовни проекти.

Visits: 3

Skip to content