Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 18 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53335842254 67deeb1565 k

            На 16-ти ноември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, благослови новоизбрания кмет на Община Пазарджик господин Петър Куленски, общинските съветници и кметовете  на населени места. Преди това кметът, всички общински съветници и кметове на села в присъствието на областния управител на Пазарджишка област госпожа Валентина Кайтазова се заклеха да спазват конституцията и законите в страната. Преосвещеният Знеполски епископ Арсений прочете молитва за благопреуспяване на новата общинска власт на Пазарджик в предстоящия мандат. Викарният епископ се обърна с духовно напътствие към светоуправниците и преподаде на всички архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

***

            На 18-ти ноември в храм „Света Троица“ в престолния град Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи Архиерейска света Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

***

            На 16-ти ноември, на посещение във Фенер – Вселенската Патриаршия при Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей пристигнаха новоръкоположените митрополити и епископи, които са под юресдикцията на така наречените „Нови земи“ към Вселенската Патриаршия и Гръцката Православна Архиепископия. На посещнието бяха: Високопреосвещените митрополити на Халкѝдос –  Хризостом, на Козáни – Павел, на Еласόнос – Харитон и на Гόртинос – Никифор, както и новоизбраните митрополити на Солун – Филотей, Парамитийски – Серапѝон и на Флорѝни – Ириней и Преосвещените епископи на Скопѐлос – Никифор и Христофор на Амфипόлис. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, придружаван от членовете на Светия и Велик Синод на Вселенската Патриаршия, който заседаваше в Патриаршията, като част от редовните си заседания за месец ноември, прие с любов и сърдечност архиереите от Гърция в Тронната зала. Новите архипастири от църковните провинции на Вселенския престол в Гърция получиха благословението на Вселенския патриарх.

***

            На 16-ти ноември, Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина Патриарх Теофил Трети отслужи Патриаршеска света Литургия в храм „Свети Георги Победоносец“ в град Лида, където е и гробът на свети великомъченик Георги Победоносец.

***

            На 16-ти ноември, Зографският манастир „Свети Георги Победоносец“ на Света Гора – Атон отбелязва вторият си храмов празник. На този ден по стар стил се отбелязва паметта на пренасянето на мощите на свети великомъченик Георги възстановяване на храма в град Лида, и затова в българската света обител от вечерта бе отслужено всенощно бдение, а на сутринта – празнична Архиерейска света Литургия. С благословението на Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, богослуженията бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, множество духовници от България, и готи от други Поместни Църкви. Празникът бе отблелязан и с литийното шествие с Аравийската чудотворна икона на свети Георги.

***

            На 16-ти ноември в Атонския манастир „Ксенофонт“ също почете втория си храмов празник с Архиерейски богослужения. С благословението на Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство митрополита на Кукуш (Киукѝс) Вартоломей отслужи бдението и Архиерейската света Литургия в съборния храм на манастира.

***

            Светият и Велик Синод на Вселенската Патриаршия, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, по време на сесията от 16-ти ноември 2023 година реши канонизирането на още един светец на Православната църква йеромонах Атанасий (Хамакиоту), основател на скѝта „Панагѝя Фанеромѐнис“ в Атика. Честването на паметта му се определя на 17-ти август всяка година, в деня на упокоението му, и на 23-ти октомври, в деня на прославяне на светите му мощи.

            На 24-ти ноември, от 17:00 часа в „Панагѝя Фанеромѐнис“ ще бъдат положени светите мощи на новоканонизирания светец за поклонение и ще бъде отслужена Архиерейска велика вечерня. В неделя от 07:00 часа ще бъде отслужена утринна и Архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Кифисѝя – Кирил. След Божествената Литургия ще последва литийно шествие с мощите на светеца около храма.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2

Skip to content