Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Muzeu Icoane Palatul Patriarhiei 125.jpg

            Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил откри музей на църковното изкуство, създаден в Патриаршеския дом. Експонатите са част от колекцията на семейство Питър и Моника Мария Петерсън. На събитието присъстваха патриаршеските викарийни епископи Варлаам и Паисий, многобройни съветници от Патриаршеската управа и дейци на културата, както и членове на псалтийна група „Тронос“ с ръководител архидякон Михаил. Последният отслужи богослужебните отзвуци на освещаването, отслужено от патриарх Даниил. Патриархът на Румъния освети работата по подреждането на музейното пространство, както и експонатите от частната колекция на семейство Петър и Моника, които ги предложиха за излагане в новия музей.

***

            В периода 4-ти – 8-ми ноември 2023 година, Преосвещеният епископ на Арависŷ Касиан, игумен на манастир „Света Троица“ на остров Халки, където се намира и Висшето богословско училище, бе на посещение в Кипър, като представител на на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, за да участва в събитията в памет на блаженопочившия Кипърски архиепископ Хризостом Втори, по повод навършването на една година от кончината му и извършването на панихида за упокоението му душа.

***

            Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит на Варшава и цяла Полша, посети град Лодз. В навечерието на годишнината от смъртта на архиепископ Георги починал на 16-ти ноември 1979 година, първият митрополит на епархията на Лодз, Негово Високопреосвещенство митрополит Савва отслужи Трисагий. След това Негово Високопреосвещенство се срещна с настоящият епископ на Лодз – Атанасий.

***

            На 17-ти ноември, по случай именния ден на Високопреосвещения Черногорско-приморски митрополит Йоаникий, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий  на празника на преподобни Йоан Велики, освети славянските дарове в Патриаршеския дом в Белград. В тържествения славянски чин взеха участие и членове на Светия архиерейски Синод на Сръбската православна църква: преосвещените епископи Бачки Ириней, Браничевски Игнатий и Горнокарловски Герасим. Преди това митрополит Йоаникий отслужи архиерейската света Литургия в катедралния храм.

***

            В събота, на 18-ти ноември в богословското училище на Халки се проведе научна конференция на тема „Иновациите в образованието“, която се организира съвместно от училището, Патриаршеската фондация за патристика и дирекцията на средното образование, с речи и презентации, посветени на иновативните дейности в образованието.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 20

Skip to content