Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

20231109 124229n

            Празникът на свети Климент Охридски на 25-ти ноември ще отбележи връхната точка в честванията на стогодишнината на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, която се отбелязва през тази година. По традиция празничният ден се предшества от така наречените университетски Светоклиментови дни, в които са планирани редица събития с участието на преподаватели, докторанти, студенти и гости на факултета.

            Празничният календар започна на 20-ти ноември с доклад на тема „Моменти из историята на Богословския факултет“, подготвен от студентите. Събитието се проведе от 13:00 до 14:00 часа в Аудитория 8 на Богословския факултет.

            На 21-ви ноември от 12:00 до 15:15 часа и на 22-ри ноември от 10: до 12:30 часа в Аудитория 8 ще се проведат Светоклиментови докторантски четения.

            На 23-ти ноември в 09:30 часа в Аулата на Богословския факултет ще бъде открита Международна конференция на тема „Богословие – Църква – Общество в диалог“, посветена на стогодишнината на БФ на СУ.

            На 24-ти ноември от 9:30 до 12:30 часа конференцията ще продължи своята работа с дискусии в работни групи по следните теми: „Отвъд канона“ (в Аудитория 8), „Православното богословие в България през 20-ти век.“ (в Библиотека), „Богословският диалог и Православната църква“ (в Аулата), „Съвременните ереси“ (в Аудитория 9). Същия ден от 14:00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет ще се състои тържествена церемония за връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2023 година на Богословския факултет.

            На 25-ти ноември от 08:00 часа в академичния параклис на Богословския факултет на СУ ще започне празнично богослужение, на което са поканени членовете на Светият Синод, и епископи на БПЦ, както и оглавяващите ставропигиите. След светата Литургия богомолците ще се отправят с лития до паметника на свети Климент Охридски срещу Ректората на СУ.

***

            В град Гоце Делчев в понеделник, на 20-ти ноември, Неврокопският митрополит Серафим прие в митрополията деца от две училища в града, изучаващи Религия. По традиция тези деца, заедно с учителите си, представиха малка програма от християнски стихотворения пред митрополита.

***

            В Духовно-просветния център „Свети архангел Михаил“ във Варна ежегодно се организират събития, посветени на 21-ви ноември, Въведение Богородично. Целта е да се обърне внимание на хората днес и особено на младите хора към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните предизвикателства пред него.  Програмата тази година започна на 20-ти ноември с откриване на изложбата „Родът и семейството“ – резултат от работата на едноименния майсторски клас по фотография за младежи в Духовно-просветния център, и беседа на тема: „Християнското семейство в съвременния свят – състояние и перспективи“, в която бе подчертана гледната точка на (протойерей Михаил Манев) и на философа (доцент Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“).

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 19-ти ноември, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.

***

            На 19-ти ноември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи света Литургия в църквата „Свети Симеон Мироточиви“ в Нови Белград и по този повод ръкоположи йеродякон Нило от скита „Свети Спиридон“ в йеромонахски сан.

***

            На 19-ти ноември 2023 година бе отслужена Архиерейска света Литургия в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Тирана – Албания по повод навършване 51-годишнина от Архиерейската хиротония на Негово Блаженство архиепископът на Тирана и цяла  Албания – Анастасий Първи. Божествената литургия, бе оглавена от архиепископът в съслужение със Синодални Архиереи на Албанската Автокефална Архиепископия.

***

            Американския архиепископ Елпидофор се срещна с Католикос-Патриархът на Арменската Църква Арам Първи, който е за втори път в Америка, първото посещение на патриарх Арам е на 3-ти октомври 1997 година, по време на първосветителството на Негово Високопреосвещенство архиепископ Спиридон. Католикосът се помоли за арменците, страдащи в Арцах, като сподели и надеждите си за мирен край на глобалните конфликти.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 4

Skip to content