Продължете към съдържанието

Концерт за Въведение Богородично в столичния кв. „Панчарево“

53348431298 ea97c9c064 k

На 17 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в голямата зала на читалище „Виделина“ в с. Панчарево, София, се проведе подреденият концерт, свързан с въвеждането на Света Богородица в Йерусалимския храм, който за Българската православна църква е и ден на християнското семейство и православна младеж.

Концертът се провежда за втора поредна година по съвместна инициатива на домакините от читалище „Виделина“, църковното настоятелство при храм „Св. Димитър“ и 83-то ОУ „Елин Пелин“ в с. Панчарево. Тази година към организаторите се присъединиха и ръководството на Детска градина 66 „Елица“.
Проливният дъжд не отказа жителите на Панчарево и те изпълниха салона до край.

Програмата бе разделена на фолклорна и църковна част, като се редуваха рецитал, песнопения и танц, а за преход бяха изпълнени три класически произведения на китара, пиано и цигулка.

В началото на концерта кратък молебен за благополучие на децата бе извършен от иконом Лазар Георгиев, и. д. игумен на Урвичката св. обител „Св. Николай – Летни“ и председател на храм „Св. Георги“ в кв. Горубляне, в съслужение с протойерей Кръстин Апостолов, председател на храм „Св. Димитър“ в с. Панчарево, и със свещеник Георги Марков, председател на храм „Св. Атанасий“ в с. Горни Лозен. О. Лазар поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, като припомни, че семейството е всъщност малка църква, а църковното събрание едно голямо семейство.

Новоизбраният кмет на район „Панчарево“ г-жа Евгения Алексиева също приветства от сцената инициативата. По-късно тя резюмира словото си и в социалните мрежи, като написа: „Радвам се, че съм част от голямото семейство на Панчарево! За мен този празник е един от най-хубавите семейни празници! Пожелавам на всички да намерят повече време за своето семейство и да бъдат повече време заедно! А ние, родителите, да можем да предадем всички ценности, традиции и вяра на нашите деца, за да бъдат по-добри и по-уверени в пътя, който трябва да извървят! Пожелавам на всички да са здрави и благословени!“ Г-жа Алексиева бе придружена и от общиския съветник г-жа Ваня Тагарева. В края на концерта те не скриха вълнението си и похвалите към участниците и организаторите.

Концертът бе реализиран изключително с доброволчески труд, като за озвучението се погрижи семейството на местната народна певица Анна-Мария Трайкова. Тя изпя своя авторска песен „Сойка птица“, като пред публиката тя изрази надежда все повече българи, работещи в чужбина, да се завръщат в родината, та да не оставят като самотни сойки, членове на своите семейства. Останалите участници на сцената от район Панчарево бяха ученици и възпитаници на 83 ОУ „Елин Пелин“ и ОДЗ 66 „Елица“, неделното училище при храм „Св. Атанасий“ – с. Горни Лозен, възпитаници на читалище „Виделина“ – ансамбъл „Панчарево“ и школата по пиано и китара. Гости изпълнители бяха детският църковен хор „Св. Серафим Софийски“ и невръстните певци Ксения, Анастасия и Йоан Матанови, които впечатлиха всички с изпълнените от тях богослужебни песнопения.

Водеща на вечерта бе познатата ни от радио „Епархийски глас“ актриса Надежда Панайотова, която е автор и водещ и на детското предаване – „За децата с Надежда“. Нейни чаровни помощници бяха ученици от 6 и 7 клас.

За всички малки артисти подаръци бяха подсигурени от Софийска света митрополия – луксозно, илюстрирано издание на Новия завет, с адаптирано за деца съдържание, и триизмерна картичка за Въведение Богородично от поредицата „Работилница Двери“.

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_1951

Visits: 23

Skip to content