Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 21 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

 

001v scaled

           В Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“, град Варна, ежегодно се организират събития, посветени на 21 ноември – Въведение Богородично, Деня на православната християнска младеж и семейството. Целта е да се обърне вниманието на хората днес, и особено на младите, към семейството като основна ценност в живота на човека и към съвременните предизвикателства пред него.

            Програмата тази година започна на 20 ноември с откриване на изложбата „Родът и семейството“ – резултат от работата на едноименния мастър клас по фотография за младежи в Духовно-просветния център, и беседа на тема: „Християнското семейство в съвременния свят – състояние и перспективи“, в която бяха представени гледните точки на свещеника – протойерей Михаил Манев, както и на философа – доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

***

            От свое име и от името на ръководството на Варненска и Великопреславска света митрополия Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан със загриженост се обръща към близките и сродниците на загиналата жена в тежкия инцидент по време на бедствието, което сполетя град Варна. С вяра и надежда отправяме молитва към милостивия Бог, „Който възкресява мъртвите“ да я упокои в селенията на праведните.

***

            На 21-ви ноември с благословението на Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на митрополита, оглави светата Архиерейска Литургия в храм „Успение Богородично“, в град Бургас.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 20-ти ноември, Високопреосвещеният Халкидонски митрополит Емануил предстоя на великата вечерня за празника Въведение Богородично в патриаршеската катедрала „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, преди вечерното богослужение митрополит Емануил пострига нов монах с името Георги родом от остров Крит.

            На 21-ви ноември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей оглави светата Литургия в празнуващата църква „Въведение Богородично“ в Перан, по време на Литургията бе ръкоположен за дякон новопостригания монах Георги.

***

            В понеделник, на 20-ти ноември, се проведе свещеническа среща на духовенството на архиепископските региони на Мелбърн и Норткот, под председателството на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Австралия Макарий, който е на посещение в столицата на Виктόрия – Мелбърн. Срещата беше посетена от епископите на Созопόлис – Кириак и Керасŷнтос – Евмениос, архиепископи съответно на Мелбърн и Норткот.

***

            На 20-ти ноември се навършиха 3 години от блажената кончина на Сърбския патриарх Ириней. Сръбският патриарх Ириней е роден в село Видова близо до Чачак, Сърбия през 1930 година и е кръстен с името Мирослав. След средно образование завършва Богословското училище в Белград. След отбиване на военната си служба е назначен за доцент в Богословското училище в Призрен. Преди да поеме длъжността си като професор, през октомври 1959 година е постриган за монах с името Ириней в манастира Раковица от Сръбския патриарх Герман. На Велики петък същата година е ръкоположен за свещеник в църквата Ружица в Калемегдан. През 1969 година е назначен за директор на килийното училище към манастира Острог, откъдето се завръща в Призрен и е назначен за ректор на училището. През 1974 година е избран за Моравишки епископ. Година по-късно, през 1975 година, той е избран за епископ на Ниш, където остава 35 години. На Светия архиерейски събор на Сръбската православна църква на 22-ри януари 2010 година е избран за Архиепископ на Печ, митрополит на Белград и Карлови Вари и патриарх на Сърбия. Умира на 20-ти ноември 2020 година, а опелото и погребението му се състояха на 22-ри ноември в църквата „Свети Сава“ в Белград.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content