Продължете към съдържанието

Тържествена света Литургия за храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“

71C2BCF59363B9816768BA20FCB6AD15

С особена тържественост бе отбелязан храмовият празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в деня, в който се чества паметта на светия благоверен княз Александър Невски. 

Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, както и с Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници, протодяконите Александър Нешев и Деян Коруноски и дякони. 

По време на причастния канон проповед за живота на светия Александър Невски произнесе ставр. ик. Костадин Гавриилов. Мнозина православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Богослужбата завърши с многолетствие за Българския патриарх, Св. Синод на БПЦ-БП и всички празнуващи днес православни християни. В края на светата Литургия митрополит Григорий благослови православните християни и ги поздрави с празника на патриаршеската ни катедрала. 

Източник: bg-patriarshia.bg

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 281

Skip to content