Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            Необичаен филм за Рождество Христово излиза в навечерието на празника. Бог се ражда като едно безпомощно, крехко, безсилно дете. Защо си причинява това? – пита филмът „Най-прекрасният от човешките синове“, създаден от Надя Йончева. „С Рождество Христово – най-големият християнски празник заедно с Възкресение, вече нищо не е същото в живота на човечеството, а и на вселената“. Тези думи в началото на филма са на историка и богослов доктор Златина Каравълчева. От години тя води лекционни курсове, запознаващи с Православието по неочаквано нов начин. Това вдъхновява Надя Йончева, автор на поредица християнски филми, за нов творчески проект. Във филма взимат участие: протойерей д-р Добромир Димитров, протойерей д-р Сава Кокудев, свещеник Георги Иванов, д-р Златина Каравълчева, Явор Костов. Продуцент: Надежда Йончева; оператор: Васил Ганев; арт директор: Гергана Христова. Филмът вече може да бъде гледан в професионалната платформа за видео споделяне: https://vimeo.com/bezpukanki/2023

***

            За втора поредна година на 21-ви ноември се откри изложбата „Въведение в храма на изкуството“ на учениците от  Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография по случай големия православен празник Въведение Богородично в храма, Ден на християнското семейство и православната младеж. Заглавието на творческата проява е вдъхновено от важното свещено събитие, когато тригодишната Света Богородица е заведена в Йерусалимския храм и посветена на Бога. Тя сама изкачва високите стълби на храма и в последствие се отдава на учене на Свещеното Писание, духовно усъвършенстване и възрастване, както и на ръкоделие. Галерия „Арт Муза“ в София отново бе домакин на събитието и даде поле за изява на възпитаниците на НПГПФ, за да  представят малка част от  най-добрите свои рисунки  и картини.

***

            Архиерейска света Литургия на Въведение Богородично бе отслужена във Варненската катедрала „Успение Богородично“ от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

***

            На 21-ви ноември – Въведение Богородично Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил отслужи Божествена света Литургия в храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Монтана. В края на богослужението храмът се изпълни с ученици от Първо основно училище храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Монтана, дошли да почетат празника и да получат Божието благословение.

***

            3 читалища и монахини сътвориха уникален спектакъл. С празнична програма бе отбелязан Деня на християнското семейство в град Кула. Събитието бе подготвено от читалищата в Кула, Тополовец и Големаново. Детска студия за куклен театър с ръководител монахиня Максима от Раковишката света обител представи поучителната пиеса „Малка история случила се в Аляска“. Китка народни песни поднесе певческата група от село Тополовец, а тематична кулинарна изложба предложиха служители и членове на читалището в село Големаново. Гости на празника бяха кметът на Община Кула доктор Владимир Владимиров и протойерей Илия Симеонов.

***

            Обществена дискусия по метода „Световно кафене“ се проведе във Видин. Организатори са Народно читалище „Цвят 1870“ и Видинска митрополия. Поводът е отбелязването на Деня на православната християнска младеж и семейство, а поставената тема бе „Семейството и младежта днес“. В дискусията участваха ученици, учители, представители на общински и държавни организации, граждани, които разсъждаваха върху ключовите въпроси: Каква е ролята на семейството във формирането на личността, характера и ценностната система?, Как си представяте идеалът за семейство?, Важен ли е църковният брак за бъдещото семейство?, Призвано ли е християнското семейство да възпитава добродетели?, Какво мислите за еднополовите взаимоотношения?. След края на дискусиите модераторите представиха накратко мненията по поставените въпроси, а експертен анализ направи богословът от Видинска митрополия Йоанна Горанова. Тя сподели, че днешната дискусия се е превърнала в истински празник, защото е осъществена една комуникация, която е важна, както за обществото ни, така и за изграждането на младите хора. Мненията по поставените дискусионни въпроси ще бъдат обобщени и ще се предоставят на всички институции, които работят с деца и младежи.

***

            За празника Въведение на Пресвета Богородица в храма и тази година Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави Божествена света Литургия в едноименния параклис към катедралния храм в град Ловеч. На службата присъстваха и децата от Частното начално училище „Свети Седмочисленици“ – Ловеч. Владиката произнесе проповед за празника и раздаде иконки на Божията Майка – Троеручица, осветени при Нейната чудотворна икона, съхраняваща се в манастира Хилендар на Света Гора Атон и беше раздадена нафора. Църковното настоятелство раздаде празничен обяд на присъстващите християни.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, по повод празника „Събор на свети архангел Михаил“ по стар стил, оглави светата Патриаршеска Литургия в тържествуващия храм в Белград.

402884162 1102728554383289 8515254614822896486 n

***

            По покана на Ръмнишкия архиепископ Варсануфий, на 20-ти ноември, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий взеха участие в съборната света Литургия за храмовия празник на манастира Бистрица (датиращ от края на 15 век), окръг Вълча, посветен на свети Григорий Декаполит. Божествената Литургия бе възглавена от Олтенския митрополит Ириней и в нея взеха участие шестнадесет архиереи, свещеници и десет дякони. Поради зимните условия богослужението се проведе в манастирския храм, като за многобройните честни поклонници в двора на обителта бе поставен голям екран. Песнопенията с изключителна вещина и спятост изпълни хор за източно-църковна музика от Богословския факултет в град Крайова. През целия ден вярващите се покланяха пред мощите на свети Григорий поставени в голяма рáка.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 7

Skip to content