Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

B2ED77FEED8A247F41617A345AF4B85E

            Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Светия Синод на Българската православна църква, които проведоха среща на 22-ри ноември в Синодалната палата в столицата. Разговорът е част от диалога на държавния глава с ръководството на БПЦ и с ръководствата на традиционните вероизповедания в България. В срещата участие взеха митрополитите Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков. По време на срещата президентът Радев открои историческата роля на Българската православна църква както за съхраняването на националната ни идентичност и постигането на църковна независимост през епохата на Възраждането, така и за самото възстановяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ. Откроен беше големият интерес на България да продължи да укрепва контактите и диалога с българските общности по света, съществен принос за което има и Българската православна църква. Държавният глава подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони. Отношенията между Българската православна църква – Българска Патриаршия и Православната църква в Република Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано още по време на срещата.

***

            Среща между митрополити от Светия Синод и министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се състоя на 22-ри ноември в Синодалната палата. В нея участие взеха Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Врачанският митрополит Григорий, както и заместник-министрите Гинка Машова-Станчева и Елка Налбантова. Министър Шалапатова запозна митрополитите с политиките на министерството на труда и социалната политика и изрази желание за задълбочаване на сътрудничеството между Българската православна църква и министерството. Темите, които бяха обсъдени, бяха свързани със социалните грижи към деца и подрастващи, обръщането на особено внимание върху ранното детство и грижата за самотните родители и възрастните хора. Митрополитите запознаха министър Шалапатова с дейностите, които Българската православна църква организира в епархиите си – социални кухни, детски лагери, преподаването на предмета Религия-Православие. От своя страна министър Иванка Шалапатова изрази своето голямо желание за сътрудничество с Църквата във всички социални дейности, където това е възможно. Проблемът с демографската ситуация в страната също бе поставен като въпрос, върху който трябва да се работи, за да се насърчава раждаемостта, подпомагането на младите семейства и грижата за децата. Митрополит Гавриил сподели, че в обществото ни все повече има нужда от това то да се учи на милосърдие и любов към ближния, към другия. Той сподели и за своя опит в образованието на децата в Ловчанска епархия. Друга основна тема бе подпомагането на създадените досега и организиране на нови социални кухни, които да подпомагат повече хора, които имат нужда. Това би било възможно в  едно реално сътрудничество между Църквата и Министерството на труда и социалната политика. Организирането на детски лагери в епархиите на БПЦ също бе обсъдено, като и двете страни се обединиха около това, че такива дейности подпомагат развитието на децата и тяхната социализация в обществото. В края на срещата министър Иванка Шалапатова изрази надеждата си за повече такива разговори и предприемане на конкретни действия в полза на обществото и хората в нужда, както и тясно сътрудничество с Българската православна църква.

***

            На 21-ви ноември, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний присъства като официален гост на събитието по случай Деня на Благодарността, организирано от Американската търговска камара в България. Денят на Благодарността е едно от най- важните благотворителни събития на Камарата, което традиционно се  чества в присъствието на членовете на Американската Камара, представители на българския политически и бизнес елит, посланици и представители на дипломатическите мисии в Република България. В своята приветствена реч митрополит Антоний благопожела на присъстващите да имат в сърцата си повече Христова любов, да благодарят всекидневно на Бога за Неговите благодеяния към нас. Да свидетелстваме за любовта към Бога, ближните и самите нас, чрез делата си. Да бъдем единни чрез връзките на мира и въз основа на любовта, да бъдем миротворци и верни Христови чада!

***

            В рамките на седмица са извършени две кражби на кутии за дарения от православни храмове, показва справка в ежедневните бюлетини на Областната дирекция на МВР в Благоевград. На 19-ти ноември е получен сигнал за това, че в периода от 12-ти до 19-ти ноември е извършена кражба от кутия за дарения от манастир в местност в землището на хаджидимовското село Копривлен. От полицията съобщават, че стойността на нанесената щета е в процес на установяване. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава. На 12-ти ноември е получен сигнал за друг подобен случай. В Петрич работят по сигнал за това, че около 20:00 часа на 12-ти ноември от православен храм в петричкия квартал „Виздол“ е извършена кражба на сумата от около сто лева от монетник за продажба на свещи, както и кутия за дарения.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

           Всяка година празника на параклиса на митрополитския дом „Свети Архангел Михаил“ събира множество духовенство и миряни. В понеделник вечерта, тържествата започнаха в митрополитския параклис с всенощно бдение, водено от епископа на Хайнувка – Павел. След края на вечерното богослужение Негово Високопреосвещенство митрополитът на Варшава и цяла Полша Савва се обърна към събралите се вярващи с архипастирско слово. Той подчерта, че започвайки Рождественските тържества в малък параклис, ние влизаме в общуване с ангелския свят и тези, които са в единство с Църквата, могат да се почувстват свързани с ангелите, дори ако са физически далеч. Безбройните ангелски Сили са създадени, за да прославят Бога, но и да защитават Божието творение и да се противопоставят на силите на злото. След богослужението Негово Високопреосвещенство отправи благопожелания към духовниците, носещи ангелски имена. На самият празник митрополит Савва отслужи светата Литургия.

Visits: 759

Skip to content