Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 24 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

404150910 1522491348591341 5880694219828043744 n

            На 22-ри ноември, Синодалните архиереи приеха на среща Делян Пеевски, председател на Парламентарната група на ДПС, и Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия в Народното Събрание. Пред митрополитите Делян Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за всички дейности на църквата. Той пое ангажимент дейността на БПЦ да бъде финансово осигурена чрез закона за държавния бюджет.

***

            С особена тържественост бе отбелязан храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в деня, в който се чества паметта на светия благоверен княз Александър Невски. Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, който бе в съслужение с митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници, протодяконите Александър Нешев, Деян Коруноски, също и протодякон Димитър Куманов и дякон Ангел Димитров от Стара Загора. По време на причастния канон проповед за живота на светия Александър Невски произнесе отец Костадин Гаврилов. Мнозина православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Богослужбата завърши с многолетствие за Българския патриарх, Светият Синод на БПЦ-БП и всички празнуващи днес православни християни. В края на светата Литургия митрополит Григорий благослови православните християни и ги поздрави от името на Светейшия Български патриарх Неофит и Светия Синод с празника на патриаршеската катедрала.

***

            На 23-ти ноември в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ бе открита Международна конференция на тема „Богословие-Църква-Общество в диалог“. Тя е посветена на 100-годишнината на Богословския факултет, която той чества през 2023 година и е една от основните събития, които бележат годишнината. В престижната богословска конференция участват професори, научни работници и църковни изследователи от цял свят. В рамките на два дни те ще представят своите доклади, с изследвания по различни въпроси, касаещи християнските ценности в съвременния свят, човек и общество, акцентувайки на междурелигиозния диалог като необходим инструмент в нашето време. Преди откриването на конференцията в обновения академичен параклис бе отслужен молебен за здраве и преуспяване на студентите, преподавателите и гостите на Богословския факултет, с който се откриха Свети Климентовите дни. Чинопоследованието бе отслужено от ставрофорен иконом, главен асистент доктор Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на академичния параклис и преподавател в катедра „Историческо богословие“. Първата сесия бе открита с приветствие на Декана на Богословския факултет доцент доктор Ивайло Найденов. Последва поздравление от кардинал Кох, Префект на Отдела за насърчаване на християнското единство, произнесено от Негово Високопреподобие Яромир Здрапа и други обществени организации. На тържественото откриване присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, столични свещеници, много богослови и църковни изследователи от различни висши църковни школи, всички преподаватели в Богословския факултет на СУ, деканът на Богословския факултет на Великотърновски университет „Свети свети Кирил и Методий“ професор доктор Магдалена Лекуступ и заместник деканът доцент доктор Мариян Стоядинов, докторанти и студенти.

***

            Празнична вечер по повод Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и младеж бе организирана в Народно читалище „Цвят 1870“ във Видин. Изключително полезна и интересна бе беседата изнесена от протойерей Михаил Ковачев от Ловчанска епархия, който представи и книгите на отец Илия Шугаев „Веднъж за цял живот“ и „Мъж и жена ги създаде“. За народните традиции в българското християнско семейство разказа доктор Сашка Бизеранова от Регионалния исторически музей – Видин. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил обърна внимание върху институцията на брака за семейството, и че Господ е създал семейство от Адам и Ева и от тогава всички ние се раждаме в християнски семейства. Вечерта завърши с музикални изпълнения на цигулка от Станислава Стойчева и камерна формация на хор „Видин“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Православните българи от Женева и този месец имаха Божието благословение да се съберат на неделно богослужение в своя град. На 19-ти ноември в Българската православна църковна община „Рождество Богородично“ беше отслужена света Литургия от ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Берлин – Германия. След светата Литургия отец Юлиян произнесе прочувствена и много поучителна проповед. Той се спря на три евангелски откъса, за истинските ценности в живота. Следващото богослужение в БПЦО ще е в навечерието на Рождество Христово – на 16-ти декември, събота, в град Веве, а на 17-ти декември, в неделя – в Женева. В Женева Литургията ще бъде оглавена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

***

            В четвъртък, на 23-ти ноември Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети катедралата в Неапол, и кралския параклис на съкровищницата на Сан Дженаро. Същия ден следобяд беше удостоен с почетна докторска степен „Доктор Хонорис Кауза“ от Папското училище за Южна Италия.

***

            Във вторник, на 21-ви ноември Йерусалимската Патриаршия отбеляза празника „Събор на свети Архангели Михаил“. По този повод в манастир „Свети Архангел Михаил“, в град Йопия, чийто храм беше унищожен от пожар през 50-те години на миналия век и беше възстановен и обновен от сегашния игумен Високопреосвещеният архиепископ на Йопия – Дамаскин. Сутринта в храма беше отслужена Божествена Литургия, оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети.

***

            Сръбска академия на науките и изкуствата отпразнува 182 годишнината си. Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на церемонията по повод паметната годишнина.

            На церемония по повод 55-годишнината на Студентски център Белград, в Културен център на Студентски град, бе почетен гост Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий.

Visits: 409

Skip to content