Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на св. Климент папа Римски

IMG 2130

На 25 ноември Православната църква, заедно с паметта на св. Климент Охридски, чества и св. Климент, папа Римски, един от 70-те апостоли и пръв епископ на Сердика (I век). По този повод, на 24 ноември, в навечерието на празника, в столичния древен храм „Св. София“, където от 2020 година се покоят мощи на римския духовник, бе отслужена празнична архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, предстоятелят на храма протойерей Лъчезар Попов заедно с храмовото духовенство, иконом Дамян Цветков и йеродякон Вартоломей.

Църковните песнопения бяха изпълнени от певци, ръководени от храмовия псалт Грисен Чакъри. В края на вечерната за здраве и благословение на християните, събрали се в студената ноемврийска вечер, бе отслужен чинът на петохлебието. С пастирско слово към църковното събрание се обърна епископ Поликарп. Той припомни житието на светията, светителствал двайсет години в Сердика и просиял като първия Сердикийски епископ, а в последствие и първия Римски епископ, след св. ап. Петър.

„Тази вечер сме се събрали да почетем св. Климент, папа Римски, от чийто св. мощи имаме в този древен храм. Бог да ни благославя, духовно да ни окриля и да ни направи достойни и радостни, че имаме такива светци, които да ни окриляват в нашия живот, да ни насърчават да живеем в светостта. По молитвите на св. Климент, Бог да ни обдари с любов, със Своя мир и благодат“ – каза в словото си владиката и преподаде патриаршеския благослов.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 319

Skip to content