Продължете към съдържанието

Приветствие на Българския патриарх Неофит за стогодишнината на Богословския факултет

Logo Spasi i Sohran 0001 1dc

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕКАН,

СКЪПИ В ГОСПОДА СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ В БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА НАШАТА АЛМА МАТЕР – УНИВЕРСИТЕТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ,

Денят на молитвената памет за Охридския светител и чудотворец, български и славянски просветител и пръв епископ на българския език, равноапостолния Климент е светъл и тържествено празничен за светата ни Църква и целия православен български род, който днес отдава своята почит на един от първостроителите и първоучителите на християнска България. Особено важен е този ден и за нашата първа висша богословска школа – софийския Богословски факултет, който през настоящата година чества с радост стогодишнината от своето основаване. Избрал за небесен покровител основателя на Охридската книжовна школа, свети Климент, през 1923 г. Софийският университет – първото висше училище, е украсен от своя Богословски факултет, който и до днес, независимо от всички перипетии в сложната си съдба, продължава делото на Охридския просветител, обучавайки и възпитавайки в отеческата ни православна вяра десетки и стотици нови следовници на свети Климент.

В този толкова празничен ден, който е естествената връхна точка на всички прояви, с които през цялата година отбелязвахте своето столетие, мислите и молитвите ни са с всички вас, заедно с всесърдечните ни благопожелания за светли бъднини и за нови, още по-големи успехи в продължаването на равноапостолното дело на свети Климент, който е за всички нас високо и трудно достижимо мерило и чието име е име, което задължава. Нека ревността и усърдието Ви в преподаването и усвояването на божествената наука да бъдат пример за подражание от всички. Носете с достойнство името на светия Охридски чудотворец и не скъпете силите и талантите си в умножаването на плодовете от неговото колосално в измеренията си духовно, книжовно и просветно дело, следвайки призива на апостола: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ (Евр. 13:7).

Молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, на свети Климент Охридски и всички отвека просияли Божии угодници да бъдат с вас!

Честита 100-годишнина на Богословския Факултет! За много и благословени години!

 С отеческа в Христа обич и благословение,

† НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

25.11.2023 г.

гр. София

Visits: 107

Skip to content