Продължете към съдържанието

Храмов празник в Княжево на най-стария столичен храм, посветен на св. вмчца Екатерина

1

На 24 ноември своя храмов празник отбеляза най-старата църква в София, посветена на св. великомъченица Екатерина. Намира се в гробищния парк на квартал Княжево. Вече почти 100 години нейната камбанария възвисява снага като верен страж над последния земен пристан на упокоилите се княжевци. Особено ценни са двете ѝ иконостасни икони дело на Христо Зограф – Христос Спасител и Пресвета Богородица.

Света Екатерина се отличавала със своята хубост и преди всичко с ума и знанията си, като до съвършенство владеела философската наука и риторското изкуство и така привела мнозина от царския императорски двор към вярата в Христа Спасителя, за което и пострадала. Това бе акцентът в проповедта на възглавилия празничната света Литургия отец Пламен Николов от духовенството на княжевската енория, припомнящ, че външната красота следва да се допълва и от вътрешна, устремяваща се към най-ценното в света – Родилият се от Пресвета Богородица Господ Иисус Христос, Вечният Жених на почитащите и ожидащите Го.

Останалите двама енорийски свещеника, иконом Дилян Цветков – председател, и свещ. Светослав Славов застанаха химнословейки на клироса, редом до енорийския псалт Герасим Христов.

В затрогващата светотайнствена богослужба молитвено и евхаристийно участие взеха енориарши, които изпълниха малкия, но уютен с подновените грижи към него храм. Иконом Делян Цветков припомни накратко историята на храма и изказа благодарност на всички, които послужиха с труд и средства за спешното ремонтиране на храма – на Главболгарстрой за безвъзмездния им труд по подновяването на покрива и дограмите, на реставраторките на царските двери и на иконостасната икона на светицата, и на всички останали.

Специално украсеното празнично коливо бе осветено. Отслужен бе и празничен водосвет и подготвеният по стара традиция постен курбан бе раздаден за здраве и благословение.

Текст и снимки: Анула Христова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 707

Skip to content