Продължете към съдържанието

В София бе представен сборник за храмовете на Божията Премъдрост по света

53355991344 50fb108015 o

На 24 ноември в София бе представен сборникът „Света София“, който запознава с тридесет и седем исторически храма, посветени на Божията Премъдрост по света. Той е издание на Интернационалната асамблея по православие и Каподистриевия университет в Атина.

Официалното представяне на сборника, което се състоя в старинния храм „Света Софѝя“ бе организирано от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. То се проведе в древния храм, заради неговото историческо участие и значимост в хилядолетната църковна история.

На събитието присъстваха депутати от Интерпарламентарната асамблея по православие, които са в България за провеждане на своя сесия, сред които председателят на организацията Евгений Чжиквин, депутат в Полския парламент, генералният секретар Максим Харакопулос, депутат в Гръцкия парламент, съветникът Коста Мигдалис и българският депутат Радомир Чолаков, който е член на управителния съвет на организацията.

Официални гости бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Агатополският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, новоизбраният ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев, представители на Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ и др.

Музикален поздрав с църковнославянски песнопения поднесе смесеният хор към храма, дирижиран от Славил Димитров.

С подходяща мултимедия и превод на четири езика едновременно, новото издание на български език бе представено по атрактивен начин. С кратки филмчета присъстващите се запознаха с дейността на Интернационалната асамблея, както и представянето на книгата в различни страни, след като е преведена на английски, италиански, румънски, руски, сръбски и украински език.

Водещият на събитието бе генералният секретар Максим Харокопулос. Той подчерта значимостта на църквата, в която се провежда събитието, като отбеляза, че това е единственият храм, посветен на Божията Премъдрост, в който се представя сборникът. В книгата са представени преди всичко църкви от европейския континент, особено от места, които някога са били част от културния ареал на византийската цивилизация. Централно място заема църквата „Света Софѝя“ в Истанбул, която е и поводът за написването на сборника – решението на турските власти от 2020 г. да превърнат отново в действаща джамия емблематичният храм-символ на Източната Римска империя, който до тогава имаше статут на музей.

„Сборникът не носи само познание, той носи и послание за хуманноста на православната култура и за нейната дълбока връзка с Логоса“ – бе казано на представянето на сборника, в който участват повече от тридесет учени от различни страни. От България са включени две статии: за старинния храм „Света Софѝя“, с автор д-р Венцислав Каравълчев, и за Старата митрополия в Несебър – с автор д-р Златина Иванова. Сборникът не се продава, но се разпространява безплатно от Интерпарламентарната асамблея. Всички, присъствали на представянето в храм „Света Софѝя“, получиха по един том от изданието.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 398

Skip to content