Продължете към съдържанието

Храмът „Св. ап. Андрей Първозвани“ тържествено отбеляза своя празник

IMG 4041

На 30 ноември, с тържествена архиерейска света Литургия столичният храм „Св. ап. Андрей Първозвани“ отбеляза своя празник. В деня, в който честваме светия Първозван апостол Андрей архиерейската богослужба бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Стилиян Табаков, ставрофорен иконом Кирил Дидов, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, ставрофорен иконом Гоце Христов, иконом Любомир Стоянов, иконом Дилян Цветков, протойерей Стоян Димитров, протойерей Георги Янъков, протойерей Симеон Змейков, свещеник Иван Генчев, свещеник Димитър Кутлев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Празничните песнопения бяха изпълнявани от сборна група певци, ръководени от д-р Андрей Касабов. За благословение и поклонение на вярващите бе изнесена и поставена на специален проскинитарий мощехранителница с частица от мощите на св. апостол Андрей и св. Параскева.

По време на литургията епископ Поликарп заедно с духовниците отправи специална молитва за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като призова и вярващия народ да се моли за боледуващия първойерарх. В чест на празника бе осветено благоукрасено коливо за здраве и благословение на присъстващите.

С тържествено слово в края на богослужбата епископ Поликарп припомни дивното служение на Първозвания св. апостол, като акцентира на неговата готовност да тръгне веднага след Христа и самоотвержеността му да приеме кръстна смърт, подобна на Спасителя. Владиката поздрави духовенството, певците и боголюбивия народ по повод храмовия празник и отправи молба към църковното събрание да се моли за здравето на Българския патриарх Неофит, който е на болнично легло и има нужда от духовна подкрепа.

От името на духовенството, на църковното настоятелство, на храмовото изпълнение и от свое име отец Стилиян благодари на викария и му поднесе красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_3790

Visits: 377

Skip to content