Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

48CB49C6749945812AC04239D6C3A08D

            На 30-ти ноември, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в храма, посветен на светия апостол Андрей Първозвани. Архиереят произнесе прошения към Всеподателя Бога на Великата и Сугубата ектении за възстановяване на здравето на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. В края на светата Литургия Архиереят произнесе проповед, засягайки евангелското четиво, посветено на празничния ден. Той отбеляза още, че Варненската и Великопреславска епархия с особена тържественост отбелязва паметта на Първозвания Христов апостол, който е проповядвал Евангелието по тези земи и когото чедата на епархията приемат за свой покровител и молител пред Бога.

***

            На 30-ти ноември, Адреевден, в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ беше отслужен молебен за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Студенти, преподаватели и служители се помолиха на Бога да възстанови и укрепи здравето на Българския патриарх. По време на отслужената преди това света Литургия ставрофорен иконом Михаил Михайлов изрече прошения за здраве на предстоятеля на БПЦ, а студентите, докторантите и преподавателите отговаряха с „Господи, помилуй!“ и така цялата академична общност отправи молитвата си към Бога. След молебена отец Михаил призова първия Христов апостол – свети Андрей – да изпроси от Бога здраве за духовния архипастир на българите.

***

            С тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, беше открит Национален пресклуб на БТА в град Петрич.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Българската православна църковна община „Свети Амвросий Медиолански“ в град Милано за първи път организира конкурс за детска рисунка, посветен на празника Въведение Богородично – Ден на православната християнска младеж и семейство. Инициативата се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В конкурса участваха деца и младежи от Милано и околностите. Инициативата е част от усилията на БПЦО в Милано да обедини сънародниците ни, деца и възрастни, живеещи в емиграция, и да ги приобщи към църковния живот. Отличията ще връчи лично митрополит Антоний на 7-ми декември, празника на свети Амвросий, след света Литургия по случай честването на свети Амвросий Медиолански в храм „Санта Мария Възстановителка“ в Милано. Творбите ще бъдат включени в изложба в храма.

***

            На 25-ти и 26-ти ноември в Солун, Република Гърция се състоя посрещането и интронизацията на новия Солунски митрополит Филотей. По покана на Атинския архиепископ Йероним, наместник на овакантената катедра в Солун, на посрещането и интронизацията на новия митрополит взе участие Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. След интронизацията на 27-ми ноември в сградата на Богословския факултет в Солун се състоя официална среща със студентите по богословие. Митрополит Филотей, който е възпитаник на факултета, където завършва магистратура, беше официално приет от декана Хризостомос Стамулис и ръководителите на двете катедри по Богословие – Николаос Майорос, и Социално богословие и християнска култура – Апостолос Кралидис, които го придружиха до храма на факултета, където сред нестихващият от радост народ, бе изпълнено „Славословие“. След това новият митрополит беше посрещнат в една от залите на факултета от студенти и от двете катедри и гости, с възгласи „Аксиос!“ („Достоен“). Срещата започна с поздравления и официални речи на ректора на Богословския факултет и ръководителя на катедрата „Социално богословие и християнска култура“ на факултета.

***

            Българската православна църковна община „Свети патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българският културен институт в Париж ще представят десетата поредна изложба на икони „Икона. Цветове на безкрая“, която ще се състои до 20-ти януари 2024 година. Изложението е с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, чиято десетгодишнина от интронизацията за митрополит се отбелязва тази година!

***

            На 30-ти ноември, под председателството на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в Патриаршеската резиденция на предстоятеля на Московската митрополия в Новодевическия ставропигиален манастир се проведе редовно заседание на Архиерейския събор на Московската митрополия в Москва.

***

            Викарните новоръкоположени епископи се срещнаха с архиепископа на Атина и цяла Гърция – Йероним Втори.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 54

Skip to content