Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            В навечерието на големия празник „Свети Николй Мирликийски“ в тържествуващия храм в град Русе бе отслужена Архиерейска вечерня с петохлебие. Празничната вечерня бе оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

***

            На Никулден, с благословението на Русенския митрополит Наум, Архиерейска света литургия бе отслужена в храм „Свети Николай“ в град Тутракан. Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон.

***

            Архиерейска света Литургия на Никулден бе отслужена в храм „Свети Николай Чудотворец“ от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в град Варна.

***

            С благослловението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и по покана на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак отслужи празнична архиерейска вечерня с петохлебие в катедралния храм „Свети Николай“ в Стара Загора. На вечерното богослужение молитвено участие взеха и Техни Високопреосвещенства митрополита на Орестиада – Дамаскин Старозагорския митрополит Киприан и Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий. На 6-ти декември по повод храмовия празник – Митрополит Киприан оглави светата Литургия в Старозагорския храм.

***

            На 4-ти декември в 150-о Основно Училище „Цар Симеон Първи“ беше проведен открит урок, който подготви учениците и учителите за празника Никулден. В заниманието участваха 30 ученици от 1-ви клас, сборна група по Религия, заедно с учителите – главен асистент доктор Полина Спирова, преподавател по религиозна педагогика в Богословския факултет на Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, и Елена Дюлгерова, преподавател по Религия в училището.

***

            В ранните часове на 4-ти декември, в дома си в София е починал богословът и дългогодишен преподавател в Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“ Любчо Георгиев Средков. Той е роден през 1956 година в село Комощица, Ломско. Завършва Софийската семинария на гара Черепиш през 1975 година, а след отбиването на военна повинност завършва и Духовната академия „Свети Климент Охридски“ (1981 година). В края на същата година е назначен за учител в семинарията, а след задомяването си през 1984 година е назначен за възпитател в пансиона на Духовната академия „Свети Климент Охридски“. След връщането на академията като Богословски факултет на Софийския университет в 1991 година Любчо Средков е преназначен за методист, но на следващата година се връща в семинарията като учител и остава там до пенсионирането си през 2019 година. В последната година на работата си той заболява и тази болест го мъчи до сетния му час. Опелото се състоя от 13:30 часа на 5-ти декември 2023 година, вторник, в храм „Света Троица“, квартал „Света Троица“. Бог да го прости и упокои! Вечна и блажена памет!          

НОВИНИ ОТ СВЕТА

53380005785 73c98676bc k 1024x768 1

            На 6-ти декември – в тържествуващият град Мира област Ликия където е бил епископ свети Николай – в пределите на Вселенската Патриаршия бе отслужена Патриаршеска съборна света Литургия оглавена от Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в базиликата „Свети Николай Мирликийски“.

***

            На 6-ти декември Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори отслужи Божествена света Литургия в храм „Свети Николай“, в квартал Шан Сесар в Александрия.

***

            С благословението на Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий, Белградско-Карловската архиепископия и тази година обявява конкурс за отпускане на годишни стипендии на студенти в последните години на редовно обучение, а именно: Медицински факултет, Юридически факултет, Философски факултет, Факултет по електротехника и Богословски факултет.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 95

Skip to content