Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 10 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 9-ти декември Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, оглави чина на обновление на храм и Архиерейска света Литургия в църквата „Света Троица“ в село Каменар, Разградска духовна околия.

***

На 9-ти декември, в тутраканското село Нова Черна, в храм „Свети свети Кирил и Методий“, бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий.

***

406795414 656608910020011 3909462809274594053 n

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изрази благодарността на клира и енориите в Западно- и Средноевропейската епархия към министър-председателя академик Николай Денков за всичко, което българската държава прави за тях. Митрополит Антоний определи като исторически момент за българската общност придобиването на храма „Свети свети Кирил и Методий“ в Щутгарт, което вече е факт. Той също така запозна академик Денков и с напредъка по реконструкцията и разширяването на Българската православна църква „Свети Иван Рилски“ в Лондон. За проекта с постановление на Министерския съвет бяха отпуснати 800 хиляди лева. След приключването на ремонтните дейности храмът ще може да бъде духовен дом на до 150 вярващи. Така с изграждането му ще се разреши проблемът с осигуряването на храм, който да подкрепя българската общност в Лондон. За довършването на проекта е необходимо допълнително финансиране. Министър-председателят увери Негово Високопреосвещенство, че с бюджета за 2024 година държавата ще подкрепи завършването на проекта. В хода на разговора Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний сподели за социалните задачи на епархията и разказа как подпомагат българите зад граница.

***

На 10 декември, в неделя, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави Архиерейската света Литургия в Роженския манастир „Рождество Богородично“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 10-ти декември, в катедралния храм във Фенер бе отслужена света Литургия предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Бурса – Йоаким.

***

На 10-ти декември, руската православна църква почита иконата на Света Богородица „Знамение“. По този повод, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил извърши чина на пълното освещаване на храма посветен на Божията майка. Храма се намира в двора на МВР-Москва.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1038

Skip to content