Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 12 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            През тази година в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ по повод 100-годишнината по решение на ръководството всеки месец в академичния параклис се отслужват помени за починалите преподаватели. На 12-ти декември от 17:00 часа преподаватели и студенти почетоха паметта на блаженопочиналите наставници професор доктор Николай Маджуров (1932-2020), протойерей Александър Рождественски (1864-1930), член-кореспондент Кирил Мирчев (1902-1975), Михаил Ковачев, асистент по История на Църквата (1905-1972).

enin ap 1
Eнинския апостол, Х-ХI век, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

***

            Посетителите на Националната библиотека имаха възможност да видят Енинския апостол от 11 век, Борилов Синодик от края на 14 век и „Духовни двустишия“ на Руми от 16 век. По повод 145 години от създаването на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в Деня на отворени врати на 7-ми декември, посетителите имаха възможност да видят три уникални ръкописа от регистъра „Паметта на света“ към ЮНЕСКО.

***

            От печат излезе монографията „Неврокопска епархия и Неврокопски митрополит Борис (1935 – 1948) според архивните документи“ на доктор Десислава Георгиева, началник на Държавен архив – Благоевград. Монографията е налична в библиотеките в Благоевград и в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в град София. Книгата може да бъде закупена в книжарницата на Югозападния университет.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В квартал „Локщедт“ на големия северногермански град Хамбург неизвестни лица тайно поставиха на достъпно за хората място коледно дърво. Ръководството на кварталната детска градина бе решило, че заради „уважение към религиозната свобода“ няма да се слага на видно място традиционната коледна елха, някои християни са нарушили разпоредбата и през нощта са поставили коледното дърво, украсили са го и са сложили подаръци под него. За сега няма сведения дали градските власти ще оставят елхата, или ще я отстранят, за да не дразнят друговерците.

***

            Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей обяви в петък, откриването на двудневната трета международна конференция Eco-Life „Биоетика и младеж“, организирана съвместно от Вселенската патриаршия с Националния и Каподистрийски университет в Атина. В словото си Негово Светейшество отбеляза, че в живота на Църквата грижата за младежта винаги е била в центъра на нейното пастирско служение, което важи и за нашето време.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 52

Skip to content