Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 13 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

41 Кондики 1 ново

            Излезе книгата „Три Зографски кондики (1799 – 1807). Разчитане, набор и коментар“. В изданието са представени три кондики – №55, 245 и 246, съхранявани в архива на Зографската света обител на Света Гора. Те представляват сметководни книги, в които се описват всички приходи и разходи, дългове и заеми на монашеската общност, направени в периода 1799–1807 години. Освен наборния текст на трите кондики изданието съдържа именен, географски и предметен показалец, както и палеографски албум.

***

            На 13-ти декември в храм „Света Троица“ в град Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи Архиерейска света Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Със света Литургия Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите отпразнува десетата Неделя след Неделя подир Въздвижение. Настоятелството на Църковната ни община в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо проведоха и зимно заседание. „На светата Литургия много вярващи православни християни се изповядаха и причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Присъстваха настоятелите от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо“, посочиха от църквата. По време на зимното заседание на Настоятелството бяха разгледани въпроси, свързани с настоящите текущи задачи на Общината, предстоящите събития и богослуженията по повод Рождественските и новогодишните празници, както и архипасторското посещение на митрополит Антоний в Сицилия и Рим през месец януари 2024 година, допълниха от храма.  След Литургията бе направено посещение на църквата „Сан Паоло ала Регола“, където по договор с Ватикана българите отслужват своите богослужения, и където в момента се извършва ремонт на купола и олтарното пространство. „По този повод председателят на православната ни община в Рим протойерей професор Иван Иванов се среща с преподобния отец Гонзало, представител на Францисканския орден, който стопанисва храма и обсъдиха бъдещите варианти за литургичното ползване на храма на Свети Павел, което ще стане възможно след приключване на ремонта през 2024 година и уточняването на договорните отношения с Викариата на Рим. Дотогава Българската православна църковна община в Рим ще продължи да извършва своята литургична и пастирска дейност в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“.

***

            В празнуващия скит на свети Спиридон на остров Халки, на 12-ти декември, бяха отслужени тържествена утринна и света Литургия предстоявани от Негово Високопреосвещенство митрополитът на Дѐркон – Апостол.

***

            В понеделник, на 11-ти декември Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина Патриарх Теофил Трети прие ръководителя на Руската духовна мисия архимандрит Васиан Змеев.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 70

Skip to content