Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

d6fd141f3a532c74d925a83de96b6044

            На 14-ти декември от 18 часа, в Аудитория 8 на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ бяха представени трите последни книги на митрополита за САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Изданията „Образци на пастирско служение в Русия“ (18-19 век), „Вярвам, затова и говоря“ и „Пазете душите си“ излязоха през последните години в сътрудничество на архиерея с издателството на Двери. Домакин на представянето бе Богословският факултет на СУ, като встъпителни думи за книгите бяха изречени от декана доцент доктор Ивайло Найденов. Той разказа за духовните връзки и съвместна дейност на митрополит Йосиф с Алма матер на богословите. По тази причина беше решено представянето на книгите да стане в контекста на стогодишнината на Богословския факултет. Книгите, които бяха представени в Богословския факултет, включват автобиографични и исторически текстове, статии, доклади, размисли, проповеди и пастирски послания на митрополит Йосиф, който повече от четири десетилетия обгрижва нашите сънародници и други православни християни, принадлежащи към българската задокеанска епархия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Митрополитът на Швеция и цяла Скандинавия – Клеопа (Вселенска Патриаршия) посрещна в катедралния храм „Свети Георги Победоносец“ Негово Високопреосвещенство митрополита на Киев и цяла Украйна – Епифаний (непризнат от БПЦ-БП).

***

            Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, отпусна 100 стипендии за ученици и студенти от Косово и Метохия. Патриарх Порфирий определи, че общият фонд възлиза на 14 400 000 динара за периода септември – април 2023/24 година.

***

            В молитвеното присъствие на Негово Кралско Височество Престолонаследника Александър, Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий отслужи архиерейска света Литургия в дворцовия параклис, посветен на покровителя на кралското семейство в Белия дворец в Белград „Свети Андрей“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 75

Skip to content