Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 15 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

coverMestaNaPametta 720x1024 1

            На 14-ти декември 2023 година на 66-годишна възраст, се престави в Господа протойерей Димитър Войнов от град Хаджидимово. Отец Димитър е ръкоположен за свещеник от Неврокопски митрополит Пимен през 1985 година. Енорийското му служение преминава в град Хаджидимово и селата Огняново и Балдево.  Бог да го упокои в селенията на праведните! Опелото се извърши на 15-ти декември (в петък) от 10:30 часа в храм „Успение Богородично“, град Хаджидимово.

***

            Излезе от печат сборникът „Кирило-Методиевски места на паметта в българската култура“. Сборникът е резултат от работата по проекта на Кирило-Методиевския научен център при БАН.

            Колективната изследователска задача има за отправна точка представеното широко схващане за научното поле на кирилометодиевистика и е резултат от припокриването на специфичната за Кирило-Методиевския научен център при БАН научна проблематика и нуждите на сертифицирания през 2021 г. от Съвета на Европа Европейски културен маршрут „Кирил и Методий“. Изследователският фокус в сборника е поставен върху разнообразни по характер „места на паметта“ в българската култура, които да се превърнат в елементи от българския дял на маршрута.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            По повод празника на Преподобна Теофана, чиито свети мощи се съхраняват в Патриаршеската Катедрала – „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, бе отслужена велика вечерня на 15-ти декември, оглавена от митрополитът на Кидония – Атинагор, а на 16-ти декември, света Литургия, предстоявана от митрополит Атинагор. Мощите на света Теофана бяха поставена в средата на храма за поклонение.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 47

Skip to content