Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

410226718 1119572386032239 6971788147560299874 n

            Първокласници от Основно Училище „Иван Вазов“ в Русе, изучаващи предмета „Религия“, украсиха с много радост и ентусиазъм рождественската елха в храм „Света Троица“. Децата бяха придружавани от учителите госпожа Росица Рачева и госпожа Петя Енчева. Учениците бяха посрещнати в храма от ставрофорен иконом Алеко Рачев, който накратко ги запозна с един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово. След това всяко дете с трепет запали свещ и се помоли за здраве на семейството си. За благословение от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум малчуганите получиха икони и лакомства.

***

            Благословение за християните в разградското село Ушинци бе дадено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. Той отслужи Архиерейската света Литургия в храм „Свети архангел Михаил“.

***

            На 16-ти декември, в храма на село Цар Асен – „Свети архангел Михаил“ Преосвещеният Главиницки епископ Макарий отслужи света Литургия. В съслужение владиката бе със ставрофорен иконом Валентин Лазаров – архиерейски  наместник на Поповска духовна околия,  свещеник Евгений Загорняк и дякон Иван Анчев. След отпуста владиката произнесе проповед.

***

            Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Свети Прокопий Варненски“ от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

***

            В неделя (на 17-ти декември) се изпълват 7 години от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В митрополитския храм „Свети Димитър Солунски“, град Стара Загора, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

***

            Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи архиерейска Литургия в катедралния храм „Въведение Богородично“, в Благоевград.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 17-ти декември (в неделя на праотците), Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства молитвено в олтара на катедралния храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. Литургията бе предстоявана от Митрополитът на Лерос – Паисий.

***

            Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети отправи послание за празника Рождество Христово. Освен всичко друго Негово Блаженство пожела свети Порфирий да бъде закрилник на Божия народ в Газа и на всички, които са подложени на изпитание от бушуващата в региона война.

***

            На 17-ти декември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи света архиерейска Литургия в църквата „Свети Архангел Гавриил“ в Белград. По този повод по време на Литургията бе ръкоположен за презвитер – дякон Владимир Радович.

***

            Десетки хиляди хора се събраха по улиците на грузинската столица Тбилиси, за да отпразнуват предоставянето на Грузия на статут на страна-кандидатка за членство в Европейския съюз. Грузинският патриарх Илия Втори също направи изявление. В съобщението, разпространено от Патриаршията, се казва, че получаването на този статут се дължи на „вложените големи усилия на сегашното ни правителство, на решимостта на нашия народ и на труда на много хора“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 125

Skip to content