Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

29848B8173AD772B0D3317CC300C72F0

            С водосвет бе открито новото спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Лентата на ремонтираното и реновирано отделение прерязаха заместник- министърът на здравеопазването професор Илко Гетов и изпълнителният директор на болничното заведение Любомир Пенев. При откриването заместник-министър Гетов пожела на лекуващите по-малко пациенти през настъпващите празници, както и улеснение в работата с обновеното отделение. Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим поздрави изпълнителния директор и екипа на болничното заведение за неуморната им работа в обновяване и реновиране на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и им пожела успех в новите начинания през предстоящата 2024 година.

***

            Излезе от печат „Църковен вестник“ брой 23, предпоследният за 2023 година.  Водещите актуални събития, подбрани за настоящия брой, са съборните богослужения и конференцията в Пловдив, които събраха синодални архиереи, епископи и свещенство и представители на академична общност, както и усилените моления на църковната ни общност за оздравяването на Светейшия патриарх Неофит. „Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент. Цена на един брой – 0,70 лева.

***

            За трети път крадци разбиват храм „Света Марина“ в Сатовча (Неврокопска епархия), каза отец Тодор Николов, който служи в църквата. Последният случай е отпреди дни, когато крадци са се опитали да разбият вратата, а впоследствие са изкъртили прозореца на църквата и са откраднали кутията за дарения.  Преди две години вандали са повредили с кирка вратата на църквата, за да вземат парите от кутията за дарения. През миналата година отново е имало посегателство. След втория опит, църковното настоятелство и хора от селото решават да се поставят камери за видеонаблюдение, с надеждата да опазят храма от посегателства. Тази година с благословението на Неврокопския митрополит Серафим започна инициатива за реставриране на храма отвътре.

***

            Коледен безплатен обяд за хора в нужда организира Църковното настоятелство при храм „Свети Николай Чудотворец“  в квартал „Меден рудник“ в Бургас. Инициативата ще се осъществи съвместно с кафенето при спортна зала ,,Никола Станчев“. Обядът ще се проведе в заведението от 12:00 часа на 25-ти декември – Рождество Христово, съобщи иконом Емилиан Михайлов, архиерейски наместник на Бургаска духовна околия и предстоятел на храма.

***

            В село Юделник, в храм „Свети Димитър Солунски“ бе отслужена Архиерейска света Литургия за Неделя на светите Праотци. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

            На 17-ти декември в храм „Свети Димитър Солунски“ в град Цар Калоян, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит отслужи архиерейска света Литургия.

            На 18-ти декември, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи тържествен водосвет за освещаване на новото общежитие на средно училище „Майор Атанас Узунов“ в град Русе.

***

            На 21-ви декември (в четвъртък) от 12:00 часа в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще произнесе своето Рождественско послание, специално за електронните медии.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Светият и Велик Синод на Вселенската патриаршия на своето заседание на 18-ти декември, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх  Вартоломей, в катедралния храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ във Фенер, избра Великия протосигел Теодор за митрополит на Селевкия.

            Вселенският патриарх Вартоломей прие промени в администрацията на Вселенската Патриаршия. За Велик Протосингел на Вселенската патриаршия е назначен архимандрит Григорий, до вчера Главен секретар на Светия Синод, след избирането на архимандрит Теодор за митрополит на Селевкия. Главен секретар на Светия Синод се поема от архимандрит Воспόрис, който беше заместник-секретар на Синода. А Велик Архидякон става архидякон Александър.

***

            На 19-ти декември 2023 година, на 87 годишна възраст почина митрополитът на Мантинѐя и Кинурѝя – Александър. Литургията и опелото на блаженопочиналия митрополит ще се състои на 21-ви декември в четвъртък в храм „Свети Василий Велики“ в Триполи. Високопреосвещеният митрополит Александър е роден през 1936 година в село Папарис в Аркадия (Южна Гърция). След като завършва Коринтското църковно училище, той учи богословие в Атинския университет. След монашеското му пострижение той е ръкоположен за дякон през 1968 година и за презвитер през 1969 година от митрополит на Мантинѐя и Кинурѝя – Теоклит Втори и служи като проповедник на митрополията. От 1976 година е секретар, а през май 1984 година е ръкоположен за митрополит на Навпáктос и Свети Власий. През януари 1995 година е избран за митрополит Мантинѐя и Кинурѝя.

            В патриаршеската катедрала „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей отслужи трисай за упокой на душата на митрополит на Мантинѐя и Кинурѝя – Александър.

***

            В навечерието на Рождество Христово, един от най-светлите празници за православните християни, българските общности в швейцарските градове Женева и Веве имаха щастието да участват в Литургии, отслужени за тях от обгрижващия ги свещеник ставрофорен иконом Юлиян Ангелов, както и от епархийския архиерей, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. На 16-ти декември, в събота, Литургията във Веве отслужи отец Юлиян. А на 17-ти декември, в неделя на свети праотци в Женева архиерейска служба отслужи митрополит Антоний. В навечерието на Рождество Христово митрополитът призова да отворим сърцата си и да ги превърнем в „ясла“, в която да се роди Христос. Митрополит Антоний пожела благодатно посрещане на празника Рождество Христово и изрази благодарност към отец Юлиян за неуморните му грижи за българската общност в Швейцария, към църковното настоятелство и към всички присъстващи на празничната Литургия в Женева. В края на двете Литургии църковното настоятелство зарадва с коледни подаръци присъстващите деца.

***

            Патриарсите на църквите в Йерусалим се срещнаха в сградата на Йерусалимската патриаршия за важна среща, за да бъдат обсъдени въпросите, свързани с войната в Газа и празничния период. Срещата започна с молитва. Една от централните точки на дискусията беше съставянето и утвърждаването на единно рождественско послание. Ръководителите на църквите работиха, за да формулират послание, отразяващо надеждата, мира и духовното единство, търсейки общ глас по време на предстоящия рождественски период. Архиереите стигнаха до ключовото решение да проведат съвместна среща с президента на Израел. Тяхната цел е искрено да повторят призива за незабавно прекратяване на огъня в Газа и да подкрепят възстановяването на мира в разгара на войната.

***

            От неделя 17-ти декември до вторник 19-ти декември, се проведоха тържествата в лаврата на Свети Сава Освещени. По време на празниците архиепископът на Елинуполис Йоаким, оглави празничните служби. На самия празник в манастира „Свети Сава“, на 18-ти декември Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети оглави светата Литургия.

***

            Светейшият Румънски патриарх Даниил прие първите коледари за тази година в Патриаршеската резиденция в понеделник вечерта. Негово Светейшество оцени изпълнените коледарски песни и разказа на децата как техните предци са украсявали елхата: с дюли в основата, ябълки в средата и орехи на върха на елхата. Пет групи коледари участваха в събитието: от Букурещ и от Миеркуря Чук. В края на събитието всеки коледар получи подарък от патриарх Даниил.

***

           Кулминацията на празничните събития, посветени на 60-годишнината на Виенската и Австрийска епархия беше Божествената литургия във Виенската руска катедрала. Богослужението бе оглавено от Волоколамския митрополит Антоний, в съслужение с Негово Високопреосвещенство Рязански и Михайловски митрополит Марк, Негово Високопреосвещенство Корсунски и Западноевропейски митрополит Нестор, патриаршески екзарх на Западна Европа и Негово Преосвещенство Виенски и Австрийски епископ Алексий. С архипастирите съслужиха: протойерей Владимир Тишчук, клирик на катедралния храм оглавяващ руския храм в София. В края на Божествената литургия Волоколамският митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки, произнесе патриаршеско поздравление по повод 60-годишнината от образуването на Виенско-австрийската епархия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 314

Skip to content