Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 20 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            На 20 декември, Игнажден Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи тържествена света Литургия в храм „Света Троица“, град Ловеч.

***

            На 19 декември, патронния празник на храма „Свети Николай“ литургия оглавена от предстоятеля на Подворието протойерей Владимир Тишчук, в съслужение с протойерей Алексей Максименюк, духовенство на храм „Свети Пантелеймон“, протойерей Димитрий Тухчиев и свещеник Серафим Желев, както и дякон Александър Морозов. След отпуста на Божествената литургия беше извършено прославяне на празника.

***

            На 20 декември, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи тържествена света Литургия по повод Предпразненство на Рождество Христово и празника на свети свещеномъченик Игнатий Богоносец, в храм „Свети свети Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Негово превъзходителство господин Николаос Дендиас, министър на националната отбрана на Гърция, посети Патриаршеския Престол на Александрия. Приветствайки министъра, Негово Светейшество Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II изрази радостта си от това посещение, подчертавайки единните отношения между Гърция и Египет. Негово Светейшество награди министъра с най-високото отличие на Александрийския престол – Големия кръст на Свети Марко със звезда. Министърът благодари на патриарх Теодор за топлото посрещане и присъждането на почетното отличие и изрази цялостната подкрепа на гръцкото правителство към древната патриаршия на Александрия и цяла Африка, подчертавайки нейната роля като важна връзка на родината с всички африкански държави, като носител на апостолическото наследство на Свети Марк.

***

            Във вторник, на 19 декември Йерусалимската Патриаршия отбеляза празника на Свети Николай, епископ на град Мир. Светата Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети. След Литургията патриарх Теофил се обърна с омѝлия в която говорѝ за живота и делото на свети Николай, когото помоли да бъде закрилник на всички страдащи в тези трудни за страната времена.

***

            Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи тържествена света Литургия по повод празника на свети Николай Мирликийски, в Николаевския храм в град Земун.

***

            Коледно събитие под надслов „Ела и подари усмивка!“ се проведе в Кипърския музей на народното изкуство. На събитието присъстваха Негово Блаженство Архиепископът на Кипър Георгий III, под чийто патронаж се проведе цялото събитие и митрополити от Кипърската църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 22

Skip to content