Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 21 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

viber image 2023 12 20 19 00 41 354 768x432 2 scaled

          И тази година на Игнажден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна в Митрополитския дом деца и ученици, изучаващи религия в престолния град на епархията. Първи гости на владиката бяха възпитаниците на Детска градина 23 „Кипарис“. Веднага след тях с архиерея се срещнаха учениците от началния етап на обучение в СУ „Иван Вазов“. Всички те представиха специално подготвена празнична програма, след което подариха на митрополит Киприан изработени от тях картички и сувенири. От своя страна архиереят ги зарадва с книги и лакомства. Владиката благодари на директорите на учебните заведения Мая Нейчева и Динко Цвятков, както и на преподавателите, за благоприятната среда на обучение, в която намират място и за християнските ценности и добродетели. На събитието присъстваха заместник-кметът на община Стара Загора – Надежда Чакърова и началникът на отдел „Образование“ – Станимира Димитрова. Навръх Рождество Христово, по време на традиционните отворени врати на Митрополитския дом, митрополит Киприан ще посрещне учениците от 6 ОУ „Свети Никола“ и възпитаниците на Музикалната школа на Старозагорска света митрополия.

***

            На 20 декември, в катедралния храм на Силистра „Свети апостоли Петър и Павел“, Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иаков отслужи тържествена света Литургия.

***

            Новият брой на „Вяра и Дело“ отново зарадва своите читатели за Рождество Христово. Той излезе от печат в началото на тази седмица и вече е наличен в енорийските храмове на страната.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В понеделник, 18 декември, Негово Преосвещенство Лакедемонскѝя епископ Теофил, викарий на епархията на Спарта, бе на посещение в Константинополската Вселенска Патриаршия, където присъства на Божествена света Литургия, отслужена в патриаршеската църква „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. След Литургията, и вписването на новите светци на Вселенската Патриаршия, Негово Светейшество прие в канцеларията си епископ Теофил, който изрази почитта си и поиска благословението на Негово Светейшество за новото си служение. От своя страна Негово Светейшество пожела на новия епископ ползотворно и ревностно служение.

***

            Пет хорови групи коледари коледуваха в Румънската Патриаршия при Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил. Всяка група коледари получи подаръци от патриарх Даниил, който пожела на всички хубави, радостни и благодатни празници.

***

            Негово Блаженство Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним ΙΙ, оглави опелото на блаженнопочиналия митрополит на Мантинѐя и Кинурѝя – Александър. Опелото се състоя сутринта в четвъртък, на 21 декември, в митрополитската църква „Свети Василий Велики“ в Триполи. Преди опелото бе отслужена Заупокойна архиерейска света Литургия, а на самото опело присъстваха множество Архиереи от Еладската Архиепископия, както и представители на Вселенската Патриаршия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 685

Skip to content