Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

410839104 1123129432343201 5570254847732057545 n

           На 21-ви декември ученици от втори клас на Основно училище „Иван Вазов“ в Русе гостуваха на Русенския митрополит Наум. Децата бяха водени от учителките Росица Рачева и Христина Христова, както и от директора на училището Теодора Йорданова и заместник-директора Елена Петкова. В приемната на митрополията учениците изпълниха традиционни песни и стихчета, свързани с Рождество Христово, а владиката им благодари за вниманието и раздаде на всички подаръци. На тържеството присъстваха и родители на децата, които се зарадваха на възможността да се срещнат с епархийския си архиерей.

***

           На 20-ти декември – денят, в който Православната църква отбелязва паметта на свети Игнатий Антиохийски, Неврокопският митрополит Серафим посрещна ученици от Второ основно училище в град Гоце Делчев. И тази година сградата на Неврокопска митрополия се изпълни с деца, дошли да поздравят епархийския си архиерей с наближаването на Рождественските празници и да получат неговото благословение за настъпващата Нова година. Митрополит Серафим разказа на децата за живота на свети Игнатий и защо е наречен Богоносец. Владиката припомни събитията, случили се при раждането на Иисус Христос, а учениците зададоха поредица от въпроси, свързани с чудото на Рождество. На раздяла митрополит Серафим благослови учителите и учениците и им пожела Христос да се роди в сърцата им и да остане с тях завинаги.

***

           В навечерието на светлото Христово Рождество първокласници и второкласници от група „Православни християнчета“ на Основно училище „Любен Каравелов“ във Видин  подготвиха Рождественско тържество. На него присъстваха родители и учители. Гост на празника беше и Видинският митрополит Даниил, както и Владко Вълчев – старши експерт в РУО-Видин. Под ръководството на госпожа Виолина Симеонова децата пресъздадоха евангелското повествование за раждането на Господ Иисус Христос във Витлеемската пещера. С много вълнение те се превъплътиха в образите на ангелите, пастирите и мъдреците, изпълниха Рождественски стихове и песни. Тържеството завърши с приветствие от митрополит Даниил, който пожела родилият се Младенец да влезе във всеки дом и във всяко сърце да се възцари доброто. Всички деца се зарадваха на подаръците, които раздаде митрополитът.

***

           Варненска и Великопреславска света митрополия представя книгата „С радост и упование в Господа“, с автор Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. През настоящата 2023 година се изпълват 10 години от интронизацията на Архиерея за Варненски и Великопреславски митрополит. Той е канонично избран от Светия Синод в пълен състав на 22-ри декември 2013 година. Сборникът се състои от пет раздела и в него са поместени слова и проповеди на митрополит Йоан, произнасяни през последните години, с цел духовна полза на православните християни.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

           Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на церемония по награждаването на най-добрите студенти от Факултета по медицина на Белградския университет.

***

           На 21-ви декември се състоя церемонията в библиотеката на Асоциацията на слепите в Сърбия. На церемонията Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий получи благодарствена грамота от Асоциацията на слепите на Сърбия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 216

Skip to content