Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53420075273 0eea4f3261 o

            На големия християнски празник Рождество Христово в благолепно украсения митрополитски храм „Света Марина“ в Пловдив Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави Рождественската Василиева света Литургия. С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Да участват в радостта от Рождеството на Спасителя бяха дошли много християни, сред които и кметът на Пловдив господин Костадин Димитров, общественици и представители на общинската и държавна власт. Събралият се в храма верен Божи народ със сияещи лица се поздравяваше с настъпилия празник. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и изповядаха заедно Символа на Вярата. Много от тях увенчаха своя подвиг на пост и покаяние, пристъпвайки към светите Тайни и причастявайки се със светите Тяло и Кръв Господни. В края на Литургията Високопреосвещения митрополит Николай поздрави с Христовото Рождество вярващите и огласи Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

            Радостно посрещнаха празника Рождество Христово боголюбивите християни от град Търговище, които съучастваха в празничната света Литургия в храм „Свети Йоан Рилски“, възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на Малкия вход Архиереят награди с духовното отличие „иконом“ отец Димитър Байков и отец Анатоли Тодоров. Празничният ден беше допълнен и от пострижението на новите четци, певци и свещоносци – Слав и Исаак. С Негово Високопреосвещенство съслужиха председателят на храма ставрофорен иконом Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, свещеник Венцислав Георгиев и дякон Благой Иванов. Сред присъстващите бяха кметът на Община Търговище доктор Дарин Димитров и Областният управител на Област Търговище госпожа Гергана Цонева. Множеството християни поздравиха отличените отци, на които митрополит Йоан благослови да раздадат нафората в края на Василиевата света Литургия.

***

            Празничният ден на 25 декември започна с отслужването на Василиева Литургия в катедралния храм „Свети Николай“ в Стара Загора. Тя беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В края на службата владиката отправи архипастирския си благослов към миряните по повод Рождество Христово, след което прочете и Патриаршеското и синодално послание за празника. В следобедните часове дверите на Митрополитския дом бяха широко отворени за всички епархиоти, които искаха да поднесат поздравления по повод празника на Богорождението. Сред гостите бяха архиерейските наместници на духовните околии, предстоятелите на храмове, свещенослужители и техните семейства, представители на институциите, бизнеса, както и децата от 6-то Основно училище „Свети Никола“ и Музикалната школа към Старозагорска митрополия, които участваха и в празничното богослужение.

***

            Архиерейска света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в град Велики Преслав.

***

            По случай Рождество Христово в храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Бургас бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 23 декември 1977 г., на XII Грузински църковен събор бе взето решението Църквата на Грузия да има нов патриарх. След кончината на Негово Светейшество Давид IX – за Патриарх-Католикос на Грузия  бе избран митрополит Илия. Патриарх Илия II е интронизиран в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“ на 25 декември 1977 г.

***

            Рождество Христово бе отбелязано в Кайро с Патриаршеска Литургия оглавена от Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори.

***

            С голяма тържественост бе отбелязан празникът „Рождество Христово“ в храм „Възкресение Христово“ в Тирана – Албания. Тържествената Литургия бе оглавена от Негово Блаженство Архиепископа на Тирана, Дуръс и цяла Албания – Анастасий.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 723

Skip to content