Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 31 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53433511925 51ec0973c8 o 1

            Стотици се събраха в Кърджали, за опелото на отец Боян Саръев. Той бе погребан в двора на църквата  „Успение Богородично“, в която служеше повече от 30 години. Опелото на отец Боян отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

***

            В Неделя след Рождество Христово. В храм „Света Троица“ в град Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи Архиерейската света Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 28-ми декември Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ отпразнува четвъртия ден след Рождество Христово в красивия град Пескара (Абруцо) на брега на Адриатическо море с тържествено богослужение и водосвет, за здраве и благословение на всички българи от тази област на Италия. Богослужението беше отслужено от протойерей професор доктор Иван Иванов от Рим в храма „Сантисимо Сакраменто“ в центъра на Пескара. Православните българи получиха специално позволение от местната католическа църковна власт, за да извършат богослужението по православния обред и ритуал. На службата присъстваха най-изявените участници от хора за автентичен фолклор „Бяла роза“ към Италиано-българската асоциация в Абруцо, както и гости, дошли специално за празника. Бяха изпълнени традиционни църковни и фолклорни песнопения, свързани с Рождественските празници. След службата учителките от Българското училище в Пескара, едно от най-големите и представителните в Италия, показаха на професор Иванов как се извършва учебния процес и какво се преподава на децата с български произход, а той им подари комплект от учебниците по религия-православие, които са издание на Светия Синод и Министерството на образованието и науката в България.

***

            В неделя след Рождество Христово на 31-ви декември, в Патриаршеския катедрален храм във Фенер бе отслужена Литургия, на която предстояваше Негово Високопреосвещенство новоръкоположеният митрополит на Селевкѝя – Теодор.

***

            В неделята преди Рождество Христово, на 31-ви декември (по стар стил) в Йерусалимската Патриаршия в църквата „Възкресение Христово“ се проведе годишната панихида на починалите йерусалимски патриарси, архиереи, свещеници, дякони, монаси и монахини. Литургията преди панихидата бе оглавена от Негово Високопреосвещенство архиепископа на Лѝда – Димитрий. Панихидата бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил Трети.

***

             „Църква и държава заедно“, пожела тази сутрин архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори след разрязването на Василόпита в Атинската света архиепископия. Присъстваха архиереи от Гръцката Църква, министри, народни представители, областни управители, кметове, представители на въоръжените сили и силите за сигурност, директори на служби и институции, духовенство и миряни. „Църквата и държавата имат за цел да забравят това, което ни разделя, и да намери това, което ни обединява, та всички заедно да вървим напред в единство“, подчерта архиепископът и пожела новата 2024 година да бъде мирна и благодатна.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 4337

Skip to content