Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 1 януари 2024 г.

53433511925 51ec0973c8 ojbdudn223.33

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            По повод Господския празник Обрезание Господне и празника на свети Василий Велики в Патриаршеската Катедрала „Свети Александър Невски“ бе отслужена Съборна архиерейска Василиева света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Никодим, ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, протойерей Антоний Алексиев и протодякон Александър Нешев. След светата Литургия бе отслужен и молебен за настъпването на новата година, в който духовниците се помолиха новата 2024 година да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от всяко зло. В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В края на богослужбата бе изпято и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Светия Синод, както и за всички празнуващи.

***

            На 31-ви декември, в Неделя след Рождество Христово, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм „Света Троица“ в прстолния град Русе. На Литургията в олтара на храма молитвено участваше и Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум.

***

            Архиерейска света Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан по повод началото на Нова година в храм „Успение Богородично“ във Варна.

***

            Архиерейска света Литургия бе отслужена в катедралния храм на Стара Загора от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            По случай началото на новата година, Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей предстоя на Василиева света Литургия отслужена в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер. Литургията оглави Негово Високопреподобие Григорий Велик протосингел на Светия Синод на Вселенската патриаршия.

***

            Негово Светейшество Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор Втори отслужи Славословие за началото на новата година в патриаршеската резиденция в Александрия, след което разряза Василόпитата и пожела на всички благодатна нова година, изпълнена с мир, особено за Близкия изток и Украйна, любов и единство!

***

            Вечерта на 31-ви декември, в навечерието на Нова година, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен за Нова година в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. Преди началото на новогодишния молебен предстоятелят на Руската православна църква се обърна към паството с предстоятелското слово.

***

            В навечерието на празника Рождество Христово, на 24-ти декември, Негово Светейшество Сръбския патриарх Порфирий присъства на тържествена служба водена от англиканския капелан в Белград – отец Робин Фокс. На службата присъства новоназначеният посланик на Обединеното кралство в Сърбия Негово Превъзходителство Едуард Фъргюсън, заедно със съпругата и трите си деца. В края на богослужението Светейшият патриарх поздрави присъстващите с празника, който подчерта значението на мира, този първи дар на Христовото Рождество, но не обикновения, психологически мир или мир като липса на раздори между хората, а дълбок мир, който се отнася до връзката между Бог и хората.

***

            На 31-ви декември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи патриаршеската света Литургия в храм „Свети Сава“ във Врачар. След светата Литургия, по повод празника на светите Праотци (по стар стил), в криптата на храм „Свети Сава“ се състоя концерт на Певческото дружество към храма. В края на концерта Негово Светейшество раздаде подаръчета на децата, участващи и присъстващи на събитието.

***

            Негово Блаженство Атинския архиепископ Йероним Втори отслужи „Славословие“ за Новата година. В края на богослужението архиепископът пожела новата година да бъде творческа, мирна и да ни измъкне от трудностите. Негово Блаженство пожела да „Забравим това, което ни разделя и да се борим за това, което ни обединява. Честита Нова 2024 година“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 353

Skip to content