Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 3 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

монети 0 900 1

            Българската народна банка пуска на 2 януари в обращение златни възпоменателни монети на тема „Света Богородица – Златна ябълка“ с номинали от 10, 20, 50 и 100 лева. 100-левовата монета ще се продава за 5057 лева, а цените на останалите спадат спрямо номинала им. В периода от 2-ри до 4-ти януари включително, всеки може да закупи от касите на БНБ до 2 броя монети от всеки вид, след което монетите ще се продават без ограничения. Те ще бъдат предоставени за продажба и на няколко търговски банки.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 2 януари, в чест на свети свещеномъченик Игнатий Богоносец (по стар стил) Абаканският и Хакасийски архиепископ Йонатан отслужи Божествена света литургия в Преображенската катедрала в Абакан. На малкия вход епископът възведе йеромонах Ермоген (Корчуков) в архимандритско достойнство. С решение на Светия Синод на Московската патриаршия от 27 декември 2023 година йеромонах Ермоген е избран за Турански епископ, викарий на Кизилска епархия.

***

            На 3 януари в деня на свети Петър, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия, чудотворец, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в патриаршеската Успенска катедрала на Московския Кремъл, основана от свети Петър Московски.

***

            На 3 януари, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на церемония в криптата на църквата „Свети Сава“ във Врачар, на която раздаде коледни подаръци на деца без родителска грижа от дома в Звечанска, както и на ученици от училища към белградските болници и деца от многодетни семейства.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 123

Skip to content