Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 6 януари 2024 г.

53446070056 3938a23154 o 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            На 6 януари – Богоявление, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Велик Богоявленски водосвет в Средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“ в град Кърджали и освети войнските знамена на Пловдивския гарнизон.

***

            На 6 януари, Негово Високопреосвещенство митрополит Николай освети пред катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив бойните знамена на поделенията от Пловдивския гарнизон и отслужи Велик Богоявленски водосвет на брега на река Марица. В съслужение с Владиката бяха: Величкият епископ Сионий – игумен на Троянския и Бачковски манастири, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит и духовници от града.

***

            На Богоявление, ученик от 12 клас от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ Стелиан Чукуров улови кръста от водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“. Празничният ден започна с отслужване на Утреня и Златоустова Литургия в катедралния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ от Старозагорския митрополит Киприан. Точно по обяд, той поведе Литийно шествие до парк „Йордан Капсамунов“, където бе  извършен Богоявленски водосвет и поръсени бойните знамена на военните  формирования от Старозагорския гарнизон.

***

            Архиерейска света Литургия бе отслужена в катедралния храм на Русе „Света Троица“, оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на митрополит Наум. След Литургията бе проведено литийно шествие до река Дунав, където архиереите отслужиха Велик Богоявленски водосвет за освещаване на водите и благославяне на войсковите части. Разпятието от реката беше извадено от 23-годишния Александър Георгиев от Русе.

***

            Най-големият храм в Благоевград – „Въведение Богородично“ ще бъде ремонтиран, а стенописите в него реставрирани. Държавата отпуска 300 000 лева. Ремонтните дейности в храма ще започнат максимално бързо, след като се направят необходимите консултации с реставраторите. Стенописите в храма, които са от 1844 година имат спешна нужда от реставрация и консервация.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На празника Богоявление, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей оглави Божествената света Литургия в Патриаршеския храм във Фенер, по време на която ръкоположи за презвитер – дякон Андрей, а за дякон монах Ефрем, и двамата от братството на патриаршеския манастир „Светия Йоан Кръстител“ в Есекс Великобритания. След Литургията отслужи и Великия Богоявленски водосвет. Светият кръст бе потопен във водите на Босфора при Златния Рог.

***

            В събота, на 6 януари Йерусалимската Патриаршия отбелязва предпразненството на Рождество Христово. По този повод бе отслужена Патриаршеска Велика вечерня с петохлебие във Витлеем, където е роден Господ и Бог и Спасител наш Иисус Христос. Бoгoслужението бе оглавено от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина Патриарх Теофил III.

***

            Сутринта на 6 януари в навечерието на Рождество Христово, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена литургия в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.

***

            На 6 януари, Негово Светейшество Румънският патриарх Даниил отслужи Литургия и оглави Великия водосвет в Патриаршеската резиденция. В края на словото си патриархът благодари на институциите, допринесли за гладкото протичане на събитията: румънската жандармерия, румънската полиция, пътната бригада, инспектората за извънредни ситуации в Букурещ, доброволци на Патриаршеската катедрала и групата „Млади доброволци в действие“ на Букурещката архиепископия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 422

Skip to content