Продължете към съдържанието

Богоявленски водосвет в духовните околии на Софийска епархия

По повод Господския празник Богоявление, на 6 януари в духовните околии на Епархията бяха отслужени тържествени богослужения и се осветиха местните водоеми.

В Самоков архиерейският наместник ставрофорен иконом Михаил Колев отслужи богоявленския водосвет на р. Искър, до моста на СУ „Отец Паисий“. Тази година в надпреварата в реката се включиха повече от 80 млади момчета и мъже. 17-годишният Иван Рогачев извади кръста от ледените води на Искъра. Кметът инж. Ангел Джоргов награди смелия младеж с парична премия от 100 лв., плакет на Община Самоков и риза с шевици, като му пожела да бъде здрав, все така силен и уверен. Под звуците на тъпани и гайди празникът продължи с традиционното мъжко ледено хоро във водите на реката. „Господният кръст да бъде водител в живота, да бъде светлина на дните ни, в тях да има мир, благополучие, благоденствие, разбиране и съчувствие към всяко човешко същество“ – благопожела за празника о. Михаил.

Архиерейският наместник на Годечка духовна околия архимандрит Януарий отслужи св. Литургия и водосвет за Богоявление в храм „Св. Николай“, с. Искрец. Последва молитвено хвърляне на кръста в река Искрецка, за възпоменаване на кръщението Господне в река Йордан. Там 30 мъже влязоха в реката, за да извадят кръста, за здраве и благополучие. „Нека да се помолим светлината на Кръщението Господне да се всели в сърцата ни и да ни донесе онзи вътрешен мир, който е сила и дар на Божия Син за този свят!“ – пожела за празника о. Януарий.

В Радомир светата Литургия за Господския празник бе отслужена от архиерейския наместник иконом Александър Стоев в храм „Св. Димитър Солунски“. След това той отслужи Богоявленски водосвет при язовир Върбица. Там който десет млади мъже се включиха в надпревара за изваждане на кръста. Празникът бе съпътстван и от изпълненията на момичета и момчета, облечени в народни носии.

Visits: 147

Skip to content