Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 8 януари 2024 г.

416002020 430497749304232 6589330516688247000 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            Светлият празник Богоявление бе отпразнуван с архиерейски богослужения в Бачковската света обител. Величкият епископ Сионий в съслужение с манастирското братство в съборния храм на обителта отслужи архиерейската света Литургия и великия водосвет. Негово Преосвещенство освети водите и поздрави православия народ с празника, пожелавайки му здраве чрез приемането на благодатта на Йорданската вода, която като непосредствен проводник на Духа Светаго, да донесе мир, плодородие, благоденствие и успех на начинанията в Христа Бога на миряните и клириците български! В студените води на манастирския басейн скочиха 25 мъже, младежи и деца под звуците на празничния салют, даден от воинска част от Асеновградското военно поделение, кръста бе изваден от именника Йордан Йорданов Делчев, на 48 години, който скочи с двамата си сина Илия на 12 години и Мартин на 10 години.

***

            На 7 януари, паметта на свети Пророк и Предтеча Йоан бе почетена с архиерейска света Литургия, отслужена от викария на Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, в храм „Богоявление“ – село Кръшно.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 7 януари, Вселенският и Константинополски патриарх Вартоломей взе участие в празничната Рождественска Литургия (по стар стил) и поздрави цялото свое паство, които се придържат към Юлианския календар. Рождественската служба с участието на патриарх Вартоломей се проведе в църквата-метох на атонския скит „Свети Андрей“ в Константинопол. Заедно с патриарха присъстваха митрополит Йоаким на Бурса (Вселенска патриаршия), както и игумена на патриаршеския ставропигиален манастир „Свети Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания – архимандрит Петрос (Вризас), както и изповедника на този манастир, архимандрит Захарий (Захару), ученик и спътник на свети Софроний от Есекс.

***

            Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Рождественски богослужения в нощта на 6 срещу 7 януари по повод празника Рождество Христово, в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. За празника Рождество Христово в храма бе донесена иконата „Света Троица“, рисувана от Андрей Рубльов. По традиция преди началото на богослужението Предстоятелят на Руската православна църква се обърна на живо към телевизионните зрители с Рождественски поздрав.

***

            На 8 януари, във втория ден на Рождество Христово, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Божествена Литургия в патриаршеската Успенска катедрала на Московския Кремъл. При пристигането си в катедралния храм предстоятелят на Руската православна църква се поклони пред мощите на свети Филип, митрополит Московски.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1523

Skip to content